Muuseumite juhid teevad ettepaneku vahetada välja kaks Narva muuseumi nõukogu liiget (1)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Kadri Valner
Kadri Valner Foto: Sille Annuk

Eesti Muuseumide Liidu koordinaator Kadri Valner edastas Postimehele muuseumite liidu pöördumise kultuuriministrile, Narva linnapeale ja Narva muuseumi nõukogu esimehele ettepanekuga vahetada välja muuseumi nõukogus liikmed, kes ründavad sotsiaalmeedias ja ametliku avaldusega muuseumi juhti näituse eest, mis tutvustab narvalastele tõde linna pommitamisest 1944. aastal. 

Eesti muuseumide juhte ühendav Eesti Muuseumide Liit tegi täna avaliku pöördumise kultuuriminister Heidy Purga, Narva linnapea Jaan Tootsi ja SA Narva Muuseumi nõukogu esimehe Krista Nelsoni poole seoses SA Narva Muuseumi nõukogu liikmete Vadim Orlovi ja Aleksei Mägi avaldusega.

Selles öeldakse, et Eesti muuseumite juhid lugesid üllatusega Vadim Orlovi ja Aleksei Mägi etteheiteid muuseumijuht Maria Smorževskihh-Smirnovale seoses näitusega «Narva 44» ning sellega kaasnenud lendlehtede postitamisega Narva linna elanikele.

Avalduses rõhutatakse, et SA Narva Muuseumi asutajad on Eesti riik ja Narva linn ja muuseumi tegevus tugineb Eesti Vabariigi ametlikele seisukohtadele, k.a toetab Eesti riigi seisukohti seoses sõjaga Ukrainas.

Selgitatakse, et muuseumi ülesanne on tegeleda ühiskonnas tundlike teemade ja aktuaalsete probleemidega, olla kogukondade teenistuses ja toetada ühiskonnas aktsepteeritud väärtusi. Seda on pöördujate sõnul SA Narva Muuseum ka teinud.

Mainitakse ka, et sihtasutuste seaduse paragrahvid 24 ja 25 kirjeldavad nõukogu ülesandeid, kus on kirjas nõukogu pädevus kavandada sihtasutuse tegevust ning tuuakse välja, et nõukogu ei tohi sekkuda muuseumi igapäeva sisutegevusse.

Muuseumite juhid ei pea õigeks, et omaniku esindajateks määratud nõukogu liikmed avaldavad Eesti riigi vastaseid hoiakuid ja arvamusi ning õhutavad ka sotsiaalmeedias inimesi vaenutegevusele. Nad teevad ettepaneku kaaluda nõukogu kahe liikme tagasikutsumist ja uute liikmete määramist, kelle tegevus lähtuks Eesti riigi seadustest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles