Omavalitsuste liit ei ole saanud vastust õpetajate palgaraha kohta

BNS
Copy
Klassiruum koolis.
Klassiruum koolis. Foto: Sille Annuk

Eesti Linnade ja Valdade Liit ootab seni haridus- ja teadusministeeriumilt vastuseid seoses üldhariduskoolide õpetajate alampalga tõstmiseks omavalitsustele ettenähtud 9,3 miljoni euro eraldamise kohta, milleteemalise pöördumise saatis liit ministeeriumile üle kuu aja tagasi.

Liit saatis 5. veebruaril pöördumise haridus- ja teadusministeeriumile üldhariduskooli õpetaja töötasu alammäära kohta. Seadusest tulenevalt on ministeeriumil kohustus vastata kirjadele vähemalt 30 päeva jooksul.

Eesti Linnade ja Valdade Liidu asedirektori Jan Trei sõnul teeb nõutuks olukord, kus liit kuuleb meedia vahendusel ministeeriumi lauseid selle kohta, kui oluline on koostöö omavalitsustega, ent kui linnad-vallad ise riigi poole pöörduvad, ei saa liit vastuseid oma küsimustele.

«Omavalitsuste ootus on, et õpetajate palgalisa makstaks välja viivituseta. Õpetajate palgatõusu lubas riik ning riik peab oma lubadused täitma – varsti on terendamas juba aprillikuu ja õpetajatel on ootus saada palgatõusu, nagu seda lubatud on,» ütles Trei.

Omavalitsuste liit palub ministeeriumil vastata, millal jõuab 1. jaanuarist õpetaja töötasu alammäära maksmiseks omavalitsuste eelarvetes puuduolev raha kogumahus 9,3 miljonit eurot kohalike omavalitsusteni.

Veel soovib liit teada, kas lasteaiaõpetajate töötasu kasvuks arvestab valitsus samuti täiendavat raha. Kuna omavalitsused on selle aasta eelarved kinnitanud ja valitsuse tehtud otsused tähendavad kohalikele omavalitsustele täiendavaid rahalisi lisakohustusi, teeb liit valitsusele ettepaneku võtta vastutus ja katta omavalitsuste lasteaiaõpetajate töötasude kasvuks vajalikud lisakulud.

Samuti tahab liit ministeeriumilt teada, kuidas kohalikud omavalitsused peavad edasi tegutsema olukorras, kus nad on andmed lasteaiaõpetajate kinnitatud töötasu alammäära kohta esitanud, aga üldhariduskooli õpetaja töötasu alammäära määrus on muutmisel, ning kas õpetaja alampalga tõusuga seoses on arvestatud ka õpetajate palga diferentseerimise komponendi rahalise tõusuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles