Tsahkna: Ukraina okupeeritud alal valimise korraldajat tuleb karistada (2)

BNS
Copy
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: Petras Malukas

Välisminister Margus Tsahkna (Eesti 200) ütles Krimmi annekteerimise 10. aastapäeval tehtud avalduses, et Eesti ei tunnista kunagi Ukraina okupeeritud aladel Venemaa presidendi ebaseaduslike valimiste läbiviimist ning nende korraldajatele tuleb kehtestada sanktsioonid.

Tsahkna rõhutas, et kümme aastat on Venemaa ebaseaduslikult hõivanud Ukraina alasid, kuulutades need enda omaks, rikkudes Ukraina rahvusvaheliselt tunnustatud piire ja territoriaalset terviklikkust ning seades sellega ohtu rahvusvahelise julgeoleku.

«Venemaa jätkuvat imperialistlikku poliitikat tõendab niinimetatud valimiste läbiviimine Krimmis ja teistes Ukraina okupeeritud aladel. See on rahvusvahelise õiguse räige rikkumine. Eesti ei tunnusta kunagi nende ebaseaduslike valimiste läbiviimist ega tulemusi Ukraina okupeeritud aladel,» ütles ta ja lisas, et seal valimisi korraldanud isikutele tuleb kehtestada sanktsioonid.

Eile lõppenud nn valimised Venemaal kinnitasid Tsahkna sõnul taas, et seal ei kehti juba ammu demokraatliku riigi reeglid, riigi valitsemist jätkab diktaatorlik president Vladimir Putin ja et paraku ei ole Venemaal muutusi oodata.

«Putini režiim otsustas kümme aastat tagasi rikkuda räigelt Ukraina suveräänsust, korraldada võltsreferendumi ning kuulutada Krimmi Venemaa osaks. Vene okupatsiooni alla jäid ilma igasuguse vaba väljenduse õiguseta ka Krimmi põlisrahvad: krimmi tatarlased, karaiimid, krõmtšakid,» ütles Tsahkna.

«Kümned tuhanded Krimmi elanikud kannatavad vägivalla, terrorismi, küüditamiste ja muude rahvusvaheliste kuritegude all. Putini koht on Haagis, Rahvusvahelise Kriminaalkohtu all, vastutades kannatuste eest, mida ta on põhjustanud kõigile Ukraina elanikele,» lisas välisminister.

«Ukraina võitleb meie kõigi vabaduse ja tuleviku eest, mistõttu on meie kohustus toetada neid seni, kuni sõda on võidetud,» toonitas Tsahkna. «Toetame kindlalt Ukraina sõltumatust, suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust riigi rahvusvaheliselt tunnustatud piirides. Krimm on Ukraina.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles