PORTO FRANCO Kohus mõistis Keskerakonna, Korbi ja Tederi süüdi (5)

Postimees
Uuendatud 18. märts 2024, 20:20
Copy
Porto Franco otsuse kuulutamine oktoobris Harju maakohtus.
Porto Franco otsuse kuulutamine oktoobris Harju maakohtus. Foto: Sander Ilvest

Tallinna ringkonnakohus tühistas Harju maakohtu oktoobrikuu õigeksmõistva otsuse ja tegi uue otsuse, millega tunnistas Hillar Tederi, Mihhail Korbi ja MTÜ Keskerakond mõjuvõimuga kauplemises süüdi.

Tallinna ringkonnakohtu esindaja sõnas, et kohus mõistis Hillar Tederile karistuseks aasta ja viis kuud vangistust. Mõistetud vangistust ei pöörata täielikult täitmisele, kui Teder ei pane kaheaastase katseaja kestel toime uut tahtlikku kuritegu.

Kohus mõistis Mihhail Korbile karistuseks aasta ja kaks kuud vangistust, mida ei pöörata täielikult täitmisele, kui Korb ei pane kaheaastase katseaja kestel toime uut tahtlikku kuritegu.

MTÜ-le Keskerakond mõistis kohus karistuseks rahalise karistuse 750 000 eurot. Kohus suurendas uue kuriteo eest mõistetud karistust eelmise, 5. septembri 2019 Harju maakohtu mõistetud karistuse ärakandmata osa võrra, s.o 250 000 euro võrra. Seega mõisteti MTÜ-le Keskerakond liitkaristuseks rahaline karistus miljon eurot.

Kohus otsustas: käis mõjuvõimuga kauplemine

Ringkonnakohus leidis, et tõendatud on ebaõiguskokkuleppe sõlmimine ehk mõjuvõimuga kauplemise kokkulepe 9. veebruaril 2020. Seejuures oli mõjuvõimuga kauplemise kokkulepe piisavalt konkretiseeritud, s.t tegu, mida oodati, oli kindlaks määratud ning tegemist ei olnud mingi abstraktse kokkuleppega.

Kohtumisel Tederi pakutud annetus Keskerakonnale oli kohtu hinnangul vastuteene Korbilt Tederile lubatud linnapea mõjutamise eest. Ka oli Korb väljendanud nn annetuse vastuvõtmist sel eesmärgil. Seega olid pooled vähemalt üldjoontes kokku leppinud, kuidas ja millise eesmärgi nimel tuleb kellelgi tegutsema hakata.

Kohtu hinnangul leidis tõendamist, et Teder pakkus Keskerakonna juhtivtöötaja Korbi kaudu erakonnale vara selle eest, et Korb ning Keskerakond kasutaks mõjuvõimu linnapea üle selleks, et Porto Franco saaks Tallinna linnavalitsuselt servituudi taotlemisel avaliku huvi seisukohast põhjendamatu ja ebavõrdse eelise.

Kohus märkis, et mõjuvõimuga kauplemise kokkulepe võib olla, kuid ei pea olema sõnaselge, see võib olla ka kaudne, kuid peab olema objektiivselt tajutav.

Kohus märkis, et mõjuvõimuga kauplemise kokkulepe võib olla, kuid ei pea olema sõnaselge, see võib olla ka kaudne, kuid peab olema objektiivselt tajutav. Mainitud asjas oli 9. veebruaril 2020, kui Teder pakkus Korbiga kohtumisel Keskerakonnale nn annetust, selline kokkulepe kohtu hinnangul üheselt tajutav.

Kohus leidis, et olukorras, kus tegemist oleks tavapärase ehk maailmavaatelise annetusega Keskerakonnale Hillar Tederilt, puudunuks igasugune vajadus kaalutleda ja mõelda, et seda ei seostataks eelnevate kokkulepetega. Samuti ei oleks olnud vajadust kasutada peale annetuse tegemist mõistuväljendeid.

Pöördeline otsus, mida saab riigikohtus vaidlustada

Maakohtu otsus jäi muutmata osas, millega tagastati Keskerakonnale 120 000 eurot, mis on vabatahtlikult kantud riigiprokuratuuri tagatiskontole. Seda põhjusel, et apellatsioonis ei taotlenud prokuratuur kohtult Keskerakonnale kuuluva annetuse 120 000 euro konfiskeerimist ning ringkonnakohtul puudus õigus apellatsiooni piiridest väljudes konfiskeerida, kui seda ei ole taotletud.

Maakohtu otsus jäi muutmata osas, millega tagastati Keskerakonnale 120 000 eurot, mis on vabatahtlikult kantud riigiprokuratuuri tagatiskontole.

Tederilt, Korbilt ja Keskerakonnale mõisteti igaühelt välja sundraha 1230 eurot.

Kohus mõistis Eesti Vabariigilt Hillar Tederi kasuks välja apellatsioonimenetluse kulud 3074,40 eurot, Mihhail Korbi kasuks 3601,51 eurot ja Keskerakonna kasuks 5416,80 eurot. Ülejäänud menetluskulud jäid poolte endi kanda.

Otsuse võib vaidlustada riigikohtus 30 päeva jooksul.

Prokuratuur on rahul

Juhtiv riigiprokurör Taavi Pern sõnas, et Tallinna Ringkonnakohus andis tänase otsusega kindla sõnumi, et mitte kellelgi ei tohi suhtluses riigi või kohaliku omavalitsusega tekkida teiste ees ebaausat eelist seetõttu, et ta kedagi tunneb või rahaliselt toetab.

«Ringkonnakohus nõustus prokuratuuri seisukohtadega, mis olid samal kujul kõlanud ka maakohtus. Seega nõustus ringkonnakohus prokuratuuriga selles, et sisuliselt seisma jäänud servituuditasu taotlusega saavutati edu alles siis, kui Hillar Teder ja Keskerakonna esindaja Mihhail Korb olid omavahel kokku leppinud, et Teder toetab rahaliselt Keskerakonda ja vastutasuks kasutab Keskerakond servituudiküsimuse lahendamiseks mõjuvõimu Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti üle.»

«Kohus pidas süüdistust tõendatuks ja tunnistas kohtupraktikas esmakordselt erakonna süüdi korduva ning katseajal toime pandud kuriteo eest. Selle eest karistas kohus Keskerakonda kohtupraktikas haruldase miljoni euro suuruse rahalise karistusega.

Kaitsjad kahtlevad ringkonnakohtu otsuse õigsuses 

Hillar Tederi kaitsja Margus Kurm lausus Postimehele, et ringkonnakohtu otsus kaevatakse edasi riigikohtusse. «Ega mul ei olegi muud kommenteerida, aga ma ei pea seda [kohtuotsust] õigeks ega õiglaseks, mistõttu ongi kindel otsus minna edasi,» ütles ta.

MTÜ Eesti Keskerakonna kaitsja Aivar Pilv selgitab, et viibis kohtuistungi ajal Eestist küll väljaspool, kuid on otsuse praeguseks kätte saanud. «Siiski on olnud aega vähe, et tänast otsust põhjalikult ja detailselt analüüsida, mistõttu pole ma jõudnud veel rääkida Keskerakonna juhtkonnaga,» ütles Pilv.

«Ringkonnakohus on võrreldes maakohtuga asunud kardinaalselt vastupidistele seisukohtadele ning kaks kohtuastet on samadele tõenditele niivõrd erinevad hinnangud andnud. Advokaadina ma ütlen, et kindlasti tuleb see otsus edasi kaevata, kuid lõplik plaan tuleb kaitsealusega siiski kooskõlastada,» lisas ta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles