FOTOD JA VIDEO EKRE protestiaktsioon Tallinnas – piisake, mis ei tekitanud lainetustki (39)

Anu Viita-Neuhaus
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) korraldas teisipäeval hommikul protestiaktsiooni «Peatame auto! Peatame maksu!», et survestada valitsust automaksust loobuma. EKRE plaan oli Tallinna liiklus pea peale keerata. Plaani järgi pidi kell 9 hommikul iga liikluses olev juht peatama kümneks minutiks oma sõiduki ja lülitama sisse ohutuled.

Hommikutundidel valitseb Tallinna liikluses tavapärane olukord – autod voorivad ja liiklus näib kulgevat sujuvalt. Pool tundi enne kella 9 pargib Toompeal mõni üksik auto.

Kümme minutit enne kella 9 stardib lossi eest EKRE esimees Martin Helme, tema sabas mõned autod, mille roolis ekrelased. Nad on liikluses äratuntavad – nende autode tagaaknal ilutseb punavalge kleeps «Stopp, automaksule!».

Kell 8.56 on protestijad oma autod parkinud ritta Toompeale suunduva sõidutee äärde. Korraks on tunne, et tekibki kaos. Ohutuled vilguvad ja autoderivi paneb liiklejad fotosid klõpsima. Taamal, Toompuiesteel, sujub liiklus tõrgeteta. Siin-seal kaigub üksik autosignaal.

Aktsiooni korraldaja Helme istub oma autos ja vaatab telefoni. Tema silmis särab rõõm. Kaosest pole juttugi, aga ninamehe näost on näha, et on tema tähetund. Hirvepargi nurgal vaatab seda kõike pealt admiral Johan Pitka, sinimustvalge sall pronksise kaela ümber.

Kell 9 – kirikukellad helisevad. Aktsioon on alanud. Mõned ekrelased on autodest välja tulnud ja loonud autorea kõrvale justkui inimrinde. Viie minuti jooksul tekib teel Toompeale väike ummik.

Helme räägib, et nad on saanud oma sõnumit levitada. «Arvan, et oleme päris ilusti saanud ja siin oma sõnumi välja öelda. Vaatan, et inimesed naeratavad ja löövad kaasa. On nõus, et automaksu vastu tuleb protestida,» ütleb Helme.

Ta lisab, et igal juhul tuleb kasutada kõiki võimalusi, et valitsusele näidata täielikku mittenõustumist automaksuga. «Arvan, et kõik inimesed peavad seda näitama. Võitleme selle maksu vastu iga päev,» lausub Helme.

Samal ajal jääb tema juures pidama takso, mille juht veab klienti. Laps ja ema on häiritud – kiire on lasteaeda ja tööle, aga nüüd on nad tropis, mis nende argihommikut häirib.

Teine autojuht Daniel on samuti sunnitud oma auto keset ristmikku peatama – ta ei saa edasi ega tagasi. «Tulin last lasteaeda viima,» rääkis ta. Tema naine koos lapsega otsustasid teekonna lasteaeda ette võtta jalgsi – nad lähevad juba mäest üles lasteaia poole.

«Hommikul lehest lugesin aktsioonist. Üldiselt tervitan seda ettevõtmist,» ütleb Daniel. Ta imestab, et mujal linnas polnud midagi näha. «Mind see ei aja närvi, naine arvas, et rumal on midagi sellist tööpäeva hommikul teha, aga samas võib-olla sel mõju ja keegi paneb seda ka tähele,» arvab pereisa.

Jalakäijaid see liiklussegadus aga kuidagi ei mõjuta, samuti rattureid, kes tuhisevad mäest alla, nagu poleks midagi toimumas.

Jalakäijaid see liiklussegadus aga kuidagi ei mõjuta, samuti rattureid, kes tuhisevad mäest alla, nagu poleks midagi toimumas.

Kümme minutit on täis tiksunud. «Teeme viis minutit peale,» teatab Helme oma autost. Kuid juba kaks minutit hiljem on tema esimene, kes paneb autole hääled sisse ja laseb kolonni liikvele.

Kell 9.12 on aktsioon läbi ja rahvas laiali läinud. Riigikogu ette vuhiseb autosid, Nevski katedraali ees kogub noor mees annetusi.

EKRE kutsus inimesi kümneks minutiks liiklust peatama

EKRE korraldas teisipäeval kell 9 kogu riigi liiklust mõjutava protestiaktsiooni «Peatame auto! Peatame maksu!», et survestada valitsust automaksust loobuma.

EKRE kutsus kõiki autoga sõitvaid inimesi üles peatama oma sõiduk kümneks minutiks ja lülitama sisse ohutuled.

Erakond palus mitte takistada operatiivsõidukite tööd ja jääda meelt avaldades seaduse piiridesse.

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles