Kultuurikomisjon rajab jõuga rahvusooperi juurdeehitisele teed (11)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Uuendatud 19. märts 2024, 08:35
Copy
Rahvusooper Estonia juurdeehitise kolmest mahueskiisist suurim ehk L-variant, mille teostumine lahendaks kõik ruumiprobleemid. Tallinna linnavalitsuse hinnangul võiks minna kompromissile ja teha pisut väiksema juurdeehitise.
Rahvusooper Estonia juurdeehitise kolmest mahueskiisist suurim ehk L-variant, mille teostumine lahendaks kõik ruumiprobleemid. Tallinna linnavalitsuse hinnangul võiks minna kompromissile ja teha pisut väiksema juurdeehitise. Foto: Rahvusooper Estonia

Riigikogu kultuurikomisjon saatis esimesele lugemisele 20 riigikogu liikme esitatud eelnõu, et teha valitsusele ettepanek algatada rahvusooper Estonia juurdeehitise rajamiseks vajadusel riigi eriplaneering.

Nii kultuuri- kui regionaal- ja põllumajandusministeeriumi esindajate selgitused, et riigi eriplaneeringut ei saa praegusel juhul rakendada, kohtasid vaid kurte kõrvu. Kultuurikomisjon otsustas, et kui seadus ei luba riigi eriplaneeringut rakendada, siis tuleb seadust muuta. Nimelt on riigi eriplaneering mõeldud veel ehitamata hoone asukoha sobivuse täpsustamiseks. Olemasolevale hoonele juurdeehitise tegemiseks see ei sobi.

Riigikogu eelmise koosseisu kultuurikomisjon kinnitas 2021. aasta sügisel riiklikult tähtsate kultuuriehitiste rajamise ja renoveerimise pingerea, kus üheks objektiks on rahvusooper Estonia juurdeehitis. Juba enne selle otsuse vastuvõtmist juhiti tähelepanu, et rahvusooperi laiendamisel seisab ees terve hulk juriidilisi takistusi. Esiteks kuulub Tallinna vanalinn, mille servale rahvusooperi hoone jääb, UNESCO maailmapärandi nimekirja ning see tähendab, et niisuguses mahus uusi ehitisi selle vahetusse lähedusse rajada ei tohi. Teiseks on Tammsaare park, kuhu juurdeehitis kerkiks, looduskaitse all.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles