Eesti saadab riigist välja Vene saatkonna töötaja (2)

Postimees
Uuendatud 19. märts 2024, 19:55
Copy
Välisministeerium tegi Vene saatkonnale selgeks, et ei salli Venemaa
tegevust meie iseseisvuse ja suveräänsuse vastu.
Välisministeerium tegi Vene saatkonnale selgeks, et ei salli Venemaa tegevust meie iseseisvuse ja suveräänsuse vastu. Foto: Eero Vabamägi

Eesti välisministeerium kutsus teisipäeval välja Venemaa suursaatkonna ajutise asjuri ja andis üle diplomaatilise noodi selle kohta, et Venemaa suursaatkonna diplomaatilise staatusega töötaja on kuulutatud persona non grata'ks.

«Teadet üle andes informeeris välisministeerium Venemaa saatkonna esindajat, et Eesti ei kavatse sallida Venemaa tegevust meie iseseisvuse ja suveräänsuse vastu ning peab vajalikuks seda väga selgelt väljendada. Vene eriteenistuse koordineeritud hübriidoperatsioonid Eesti Vabariigi julgeoleku vastu peavad lõppema,» teatas välisministeeriumi esindaja. 

«Eesti arutab küsimust ka partnerite ja liitlastega ja on vajadusel valmis rakendama lisameetmeid, et kaitsta meie ühiskonda ja meie väärtusi.»

Välisminister Margus Tsahkna (Eesti 200) täpsustas, et Venemaa saatkond on oma tegevusega sekkunud lubamatul kombel Eesti siseasjadesse.

Välisminister Margus Tsahkna (Eesti 200) täpsustas, et Venemaa saatkond on oma tegevusega sekkunud lubamatul kombel Eesti siseasjadesse, täpsemalt õigusemõistmise protsessi, kui omandas ühe kriminaalasja dokumendid ja aitas kaasa nende avaldamisele Venemaa sotsiaalmeedias.

«Samuti rõhutan, et Vene eriteenistuse koordineeritud tegevus Eesti Vabariigi vastu, sealhulgas julgeolekuvastased hübriidoperatsioonid, on lubamatud ja peavad lõppema. Me ei salli ega aktsepteeri sekkumist Eesti siseasjadesse ja reageerime sellisele olukorrale kiiresti ja konkreetselt,» kordas välisminister.

Diplomaadi välja saatmisega näidatakse tema sõnul, et Eesti ei luba oma territooriumil mitte mingit välisriigi korraldatud tegevust.

Kremliga seostatud portaal Baltija.eu avaldas mullu oktoobris video «Aivo Petersoni salatoimikust», milles kaitsepolitseiameti aastaraamatus korduvalt ära märgitud Oleg Bessedin vestleb Eestist jalga lasknud venemeelse liikumise Koos juhi Oleg Ivanoviga.

Üle tunni kestva videoloos lahkab Ivanov kaht dokumenti. Tema väitel on tegemist Petersoni, Andrei Andronovi ja Dmitri Rootsi suhtes koostatud kohtumääruse ja süüdistusaktiga. Ehkki mõlemad dokumendid olevat Ivanovi sõnade järgi salajased, õnnestus need ikkagi avalikustada.

Nagu ühelt Vene-meelselt poliitikult oodata võibki, on Ivanovi jutt sügavalt irooniline ja Eesti õiguskaitsjaid halvustav.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles