PORTO FRANCO Keskerakond, Korb ja Teder vaidlustavad ringkonnakohtu otsuse (2)

Postimees
Uuendatud 19. märts 2024, 15:34
Copy
23.01.2023, Tallinn. Hillar Tederi (Porto Franco) ja Mihhail Korbi (Keskerakond) kohtuistung.
23.01.2023, Tallinn. Hillar Tederi (Porto Franco) ja Mihhail Korbi (Keskerakond) kohtuistung. Foto: Madis Veltman

Keskerakond ei lepi Porto Franco kriminaalasjas süüdijäämisega ja vaidlustab ringkonnakohtu otsuse riigikohtus. Hillar Tederi kaitsja Margus Kurm ütles Postimehele, et nemad kaebavad samuti ringkonnakohtu otsuse edasi. Sama kinnitas ka Mihhail Korbi kaitsja Paul Keres. Seega kaebasid otsuse edasi kõik süüalused.

Keskerakonna esimees Mihhail Kõlvart ütles, et lahend oli mõneti ootamatu, kuna esimese astme kohus oli leidnud, et süüdistuseks puuduvad tõendid.

«Oleme tutvunud kahe otsusega, mis on üksteisega vastuolus. Kuigi esimese astme kohus leidis, et süüdistustel erakonna kohta ei ole alust, jäi ringkonnakohus teisele seisukohale,» ütles Kõlvart. Ta lisas: «Selles küsimuses ootab õigusselgust nii erakond kui ka laiem avalikkus. Sellest tulenevalt kaebab Keskerakond otsuse riigikohtusse edasi.»

Kõlvart juhtis tähelepanu, et tema ega linnaametnike suhtes pole süüdistusi ega kahtlustusi esitatud. Ta tähendas, et olukord on keeruline, kuid soovitas Keskerakonda mitte maha kanda. «Oleme ennegi rasketest olukordadest välja tulnud. Meil on selleks teotahteline meeskond, eesmärgid ja usk sellesse, mida me teeme,» lausus Kõlvart.

«Erakond peab võimalike negatiivsete stsenaariumidega arvestama, kuid täna pole veel jõustunud kohtuotsust. Ootame ära riigikohtu seisukoha,» ütles erakonna esimees. 

Tallinna ringkonnakohus tühistas 18. märtsil Harju maakohtu 18. oktoobri õigeksmõistva otsuse Porto Franco kohtuasjas ja tegi uue otsuse, millega tunnistas Hillar Tederi, Mihhail Korbi ja Keskerakonna mõjuvõimuga kauplemises süüdi.

Kohus mõistis Hillar Tederile karistuseks aasta ja viis kuud vangistust. Kohus määras, et mõistetud vangistust ei pöörata täielikult täitmisele, kui Hillar Teder ei pane kaheaastase katseaja kestel toime uut tahtlikku kuritegu.

Kohus mõistis Mihhail Korbile karistuseks aasta ja kaks kuud vangistust, mida ei pöörata täielikult täitmisele, kui Mihhail Korb ei pane kaheaastase katseaja kestel toime uut tahtlikku kuritegu.

Keskerakonnale mõistis kohus karistuseks rahalise karistuse 750 000 eurot. Kohus suurendas uue kuriteo eest mõistetud karistust eelmise ehk 5. septembri 2019 Harju maakohtu mõistetud karistuse ärakandmata osa võrra ehk 250 000 euro võrra ning seega mõisteti Keskerakonnale liitkaristuseks rahaline karistus 1 000 000 eurot.

Ringkonnakohus leidis, et tõendatud on ebaõiguskokkuleppe sõlmimine ehk mõjuvõimuga kauplemise kokkulepe 9. veebruaril 2020. Seejuures oli mõjuvõimuga kauplemise kokkulepe piisavalt konkretiseeritud, ehk tegu, mida oodati, oli kindlaks määratud ning tegemist ei olnud mingi abstraktse kokkuleppega.

Kohtumisel Hillar Tederilt pakutud annetus Keskerakonnale oli vastuteene Mihhail Korbilt Hillar Tederile lubatud linnapea mõjutamise eest. Ka oli Mihhail Korb väljendanud nn annetuse vastuvõtmist sel eesmärgil. Seega olid pooled vähemalt üldjoontes kokku leppinud, kuidas ja millise eesmärgi nimel tuleb kellelgi tegutsema hakata.

Kohtu hinnangul leidis tõendamist, et Hillar Teder pakkus Keskerakonna juhtivtöötaja Mihhail Korbi kaudu erakonnale vara selle eest, et Mihhail Korb ja Keskerakond kasutaks mõjuvõimu linnapea üle selleks, et OÜ Porto Franco saaks Tallinna linnavalitsuselt servituudi taotlemisel avaliku huvi seisukohast põhjendamatu ja ebavõrdse eelise.

Kohus märkis, et mõjuvõimuga kauplemise kokkulepe võib olla, kuid ei pea olema sõnaselge, see võib olla ka kaudne, kuid peab olema objektiivselt tajutav. Mainitud asjas oli 9. veebruaril 2020, kui Hillar Teder pakkus Mihhail Korbiga kohtumisel Keskerakonnale niinimetatud annetust, selline kokkulepe kohtu hinnangul üheselt tajutav.

Kohus leidis, et olukorras, kus tegemist oleks tavapärase ehk maailmavaatelise annetusega Keskerakonnale Hillar Tederilt, puudunuks igasugune vajadus kaalutleda ja mõelda, et seda ei seostataks eelnevate kokkulepetega. Samuti ei oleks olnud vajadust kasutada peale annetuse tegemist mõistuväljendeid.

Maakohtu otsus jäi muutmata osas, millega tagastati Keskerakonnale 120 000 eurot, mis on vabatahtlikult kantud riigiprokuratuuri tagatiskontole. Seda põhjusel, et apellatsioonis ei taotlenud prokuratuur kohtult Keskerakonnale kuuluva annetuse 120 000 euro konfiskeerimist ning ringkonnakohtul puudus õigus apellatsiooni piiridest väljudes konfiskeerida, kui seda ei ole taotletud.

Hillar Tederilt, Mihhail Korbilt ja MTÜ-lt Keskerakond mõisteti igaühelt välja sundraha 1230 eurot.

Kohus mõistis Eesti vabariigilt Hillar Tederi kasuks välja apellatsioonimenetluse kulud 3074,40 eurot, Mihhail Korbi kasuks 3601,51 eurot ja MTÜ Keskerakond kasuks 5416,80 eurot. Ülejäänud menetluskulud jäid poolte endi kanda.

Juhtiv riigiprokurör Taavi Pern rääkis, et ringkonnakohus andis esmaspäevase otsusega kindla sõnumi, et mitte kellelgi ei tohi suhtluses riigi või kohaliku omavalitsusega tekkida teiste ees ebaausat eelist seetõttu, et ta kedagi tunneb või rahaliselt toetab.

«Ringkonnakohus nõustus prokuratuuri seisukohtadega, mis olid samal kujul kõlanud ka maakohtus. Seega nõustus ringkonnakohus prokuratuuriga selles, et seisma jäänud servituuditasu taotlusega saavutati edu alles siis, kui Hillar Teder ja Keskerakonna esindaja Mihhail Korb olid omavahel kokku leppinud, et Teder toetab rahaliselt Keskerakonda ja vastutasuks kasutab Keskerakond servituudiküsimuse lahendamiseks mõjuvõimu Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti üle,» ütles Pern.

Juhtiv riigiprokurör lisas: «Kohus pidas süüdistust tõendatuks ja tunnistas kohtupraktikas esimest korda erakonna süüdi korduva ning katseajal toime pandud kuriteo eest. Selle eest karistas kohus Keskerakonda kohtupraktikas haruldase miljoni euro suuruse rahalise karistusega.»

Otsuse võib vaidlustada riigikohtus 30 päeva jooksul.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles