Justiitsministeerium: me ei kontrollinud Laaneti üürilepingut, kuna ta läbis huvide konflikti koolituse (8)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Uuendatud 19. märts 2024, 15:27
Copy
Kalle Laanet
Kalle Laanet Foto: Madis Veltman

Justiitsministeerium lubas seoses Kalle Laaneti korteri üürilepingu skandaaliga üle vaadata oma kulude hüvitamise protseduurid ning põhjendas, miks jäid tähelepanuta Laaneti oma kasupojalt korteri üürimise asjaolud.

Eesti Ekspress kirjutas laupäeval, et varem kaitseministri ja nüüd justiitsministrina töötades on Laanet lasknud kinni maksta oma Tallinna korteri üüriarveid enam kui 12 000 euro ulatuses, kusjuures korteri omanikuks on tema kasupoeg. Laanet astus selle info avalikuks tulles ministrikohalt tagasi, politsei algatas tema suhtes korruptsioonivastase seaduse rikkumise kahtlustusega väärteomenetluse.

«Enne väljamakset läbivad dokumendid majas kooskõlastuse. Kuludokumente täiendavalt ei allkirjastata, vaid need kinnitab eelarve- ja strateegiatalituse juhataja,» selgitas ministeeriumi kõneisik Maria-Elisa Tuulik protseduuri.

Minister, kes soovib eluasemekulude hüvitamist, kinnitab avalduses, et üürileping ei ole sõlmitud temaga seotud isikuga. Ministeerium kontrollib eluasemekulude hüvitamist taotlenud ministri aadressiandmeid rahvastikuregistrist selleks, et teha kindlaks, et ministri elukoht asub väljaspool Tallinna ja sellega piirnevaid valdasid. «Rahvastikuregistrist elukoha andmete kontrolli on teinud siseauditi osakonna juhataja ülesandeid täitnud teenistuja mais 2023,» ütles Tuulik.

«Kalle Laanet kinnitas üürikulude hüvitamise avalduses, et üürileping ei ole sõlmitud korruptsioonivastases seaduses nimetatud seotud isikuga (paragrahv 7). Samuti on Laanet kinnitanud, et on ametisse astudes läbinud huvide konflikti käsitleva koolituse. Seetõttu ei olnud justiitsministeeriumil alust seda aspekti üürilepinguga seotud küsimuses täiendavalt üle kontrollida,» selgitas Tuulik.

Ministeerium vaatab seoses juhtunuga üle teadlikkuse tõstmise ja kulude hüvitamise protseduuri, lisas kõneisik.

Äsja teatas Laanet, et ta sel teemal rohkem avalikkusele kommentaare ei anna. «Kuivõrd eile alustas keskkriminaalpolitsei väärteomenetluse, siis selleks, et õiguskaitseorganid saaksid rahulikult ja sõltumatult oma tööd teha ning mitte protsessi käiku mõjutada, ei anna ma enne väärteomenetluse lõppemist selle kohta avalikkusele lisakommentaare,» sõnas Laanet.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles