Limonaadimaksu juurutamine läheb riigile kalliks maksma (6)

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Ainult magusamaksust ja jookide suhkrusisalduse vähendamisest rahva rasvumise peatamiseks ei piisa, kuid praegu on kilbile tõstetud riigikassasse lisaraha toov limonaadimaks. 
Ainult magusamaksust ja jookide suhkrusisalduse vähendamisest rahva rasvumise peatamiseks ei piisa, kuid praegu on kilbile tõstetud riigikassasse lisaraha toov limonaadimaks. Foto: Madis Veltman

Limonaadimaksu juurutamiseks kulub riigil viis miljonit eurot. Sotsiaalministeeriumi kinnitusel avaldab limonaadimaks soodsat mõju tervisele, kuid see ei juhtu kohe ning surmkindlaid seoseid maksu ja rasvumise vahel pole, on vaid kaudsed mudelid ja prognoosid.

Sotsiaalministeeriumis arutati eile suhkrumaksu eelnõud. Kohal olid toidutootjad, meedikud ja ametnikud.

«Eks see kokkusaamine oli tehtud, et saada kirja kaasamise linnukest, sest meiega enne eelnõu valmimist selle maksu mõjusid ei arutatud,» märkis Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp.

Magustatud jookide maks on poliitiline kokkulepe, mis pandi kirja mullu kevadel sõlmitud võimuliidu leppesse. Kaks nädalat tagasi tuli terviseminister Riina Sikkut (SDE) välja juba konkreetse seadusemuudatusega, millega loodetakse kokku koguda 25 miljonit eurot. Erinevalt näiteks Portugalist, kus maksuraha kasutatakse tervishoius, läheb Eestis limonaadimaks otse riigikassasse. Samamoodi tehakse Lätis ja Soomes, kus ei varjatagi, et tegu on puhtalt fiskaalmaksuga.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles