Eesti kohale jõuab reedel Islandi vulkaanipurskest alguse saanud vääveldioksiidi pilv (5)

Postimees
Copy
Teadlaste sõnul ei mõjuta Islandilt saabuv pilv meie õhukvaliteeti. Laava voolamine Reykjanesi poolsarel 12. juulil 2023.
Teadlaste sõnul ei mõjuta Islandilt saabuv pilv meie õhukvaliteeti. Laava voolamine Reykjanesi poolsarel 12. juulil 2023. Foto: Civil Protection of Iceland / Handout via / REUTERS

Eesti kohale jõuab reedel Islandil Reykjanesi poolsaarel möödunud pühapäeval aset leidnud vulkaanipurskest alguse saanud vääveldioksiidi pilv. Teadlaste sõnul Islandilt saabuv pilv meie õhukvaliteeti ei mõjuta.

Detsembrist alates on Islandi Reykjanesi poolsaarel registreeritud neli vulkaanipurset, millest 17. märtsi oma oli suurim, mistõttu on Copernicuse atmosfääri seire teenus (CAMS) jälginud Euroopa poole suunduvat vääveldioksiidi (SO2) pilve.

Keskkonnaagentuur vahendas pressiteate vahendusel, et CAMSi atmosfäärikoostise prognoos põhineb satelliitide vaatlusandmetel ning sisaldab infot SO2 hulga kohta atmosfääris. Vulkaanipursked on SO2 oluline allikas.

«Pärast purset tehtud prognoos Islandi kohta näitab suurenenud SO2 koormusega (kuni 10 Dobsoni ühikut) pilve liikumas Põhja-Atlandilt üle Iirimaa ja Ühendkuningriigi, selle saabumist neljapäeval Skandinaaviasse ja siirdumist üle Läänemere. Pilv jõuab reedel Balti riikide, Poola ja Loode-Venemaa kohale.»

CAMSi vanemteadur Mark Parrington sõnas, et eelmiste pursetega ei kaasnenud nii palju SO2 emissioone, et seda oleks saanud vaadelda ja süsteemidesse assimileerida. «Seekord on SO2 hulk selgelt vaatlusandmetes näha ja me jälgime hoolega pilve tema teekonnal üle Põhja-Euroopa, kuigi me ei oota sellelt mingit mõju õhukvaliteedile või kliimale.»

«Vulkaanipursked ja suurte väävliühendikoguste väljalase võivad mõjutada mitte ainult regiooni õhukvaliteeti, vaid ka globaalseid protsesse, näiteks osooni hulka stratosfääris. Islandi vulkaanipurske mõjud atmosfäärile ei ole aga nii tõsised, kuid peame siiski oluliseks olukorda jälgida,» ütles CAMS direktor Laurence Rouil.

CAMSi SO2 prognoos ennustab pilve teekonda järgmise viie päeva jooksul Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskuse (ECMWF) Integreeritud Prognooside Süsteemi põhjal. Prognoosi uuendatakse iga 12 tunni tagant. ECMWF rakendab CAMSi teenust Euroopa Liidu nimel. CAMSi prognoosid näitavad gaasilist SO2 atmosfääris, kuid ei paku infot vulkaanilise tuha kohta, mis kuulub Vulkaanilise Tuha Nõuandva Keskuse (VAAC) vastutusalasse.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles