Enda sõnul Eestis ainult Eesti päritolu metsaistikuid müüv Systemseparation LTD on mitme aasta vältel toonud seadusvastaselt Valgevenest kuuse­seem­neid ja müünud Valgevene päritolu kuuseistikuid enda väitel Rootsi, ametlikult on need istikud aga justkui õhku haihtunud.

Suhtlus kuue riigi ametnikega ning dokumentide analüüs paljastasid, et metsataimefirma Systemseparation LTD eestlastest omanikud on kummalistel asjaoludel pääsenud järelevalveametnike kontrollist üle viie miljoni metsataime üle.

Metsataimede järelevalve on euroliidus karm nii genofondi rikkumise kui taimehaiguste vältimiseks – iga seemne teekond kuni taime istutamiseni peab olema ametnikele jälgitav.

Suitsukate kulus ärimeestele ära, sest muu hulgas tassisid nad 2020. ja 2021. aastal Eesti kaudu Saksamaale Lydemann Pflanzeni taimlasse 45 kilo Valgevene kuuseseemneid, mis on 2020. aastast rangelt keelatud.

Kuhu neist kasvatatud taimed – seemned annaksid välja ligi 6 miljonit istikut – on müüdud, ametnikud ei tea. Kui Rootsi metsaamet algatas uurimise, ega taimi pole salaja Rootsi viidud, siis istikutega tegelevad Eesti keskkonnaametnikud väljendasid ses suhtes muretust.

Kommentaarid (14)
Copy