POSTIMEES UKRAINAS Olga haruldane saatus – Eesti ja Ukraina metsavendade tütar (2)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Eesti ja Ukraina metsavendade tütar Olga oma kodus Harkivi oblastis.
Eesti ja Ukraina metsavendade tütar Olga oma kodus Harkivi oblastis. Foto: Jaanus Piirsalu

Ukrainas elab Eesti metsavenna tütar. Suur sõda on muutnud teda järjest lähedasemaks oma Eestis elava õega, kes aastakümneid isegi ei teadnud tema olemasolust. Üks küüditati 75 aastat tagasi lapsena Siberisse, teine sündis Siberis.

Tallinnas elav Asta ja Ukrainas, rindelähedases Harkivi oblastis elav Olga pole teineteist kunagi kallistada saanud. Nad pole kunagi kohtunud, kuigi Asta saab peagi 80-aastaseks ja Olga on 68-aastane. Neid ühendavad kaks suurt sõda, Siber ja üks isa, metsavend Johannes Eenok.

Nooruses nad suhelda ei saanud, sest Asta ei teadnud Olgast. Täiskasvanuks saades segas suhtlemist ebamugavustunne ja solvumine. Kõik selle pühkis minema sõda Ukrainas. Nüüd toetab Asta Olgat ja mõtleb tema peale iga päev. Olga teab omakorda, et kui juhtub kõige hullem ja ta peab sõja tõttu kodumaalt lahkuma, siis on koht, kus teda ja ta peret oodatakse.

«Ma olen Astale väga tänulik moraalse toetuse eest,» ütleb Olga Postimehele, kui kohtume tema kodus 40 kilomeetrit Harkivist Kiievi poole. Venemaa piirini jääb tema kodust linnulennult 50 kilomeetrit. Kui Harkivit tabavad Vene raketilöögid, on see Olga juurde hästi kosta ja näha.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles