Eesti saab Euroopa tuumauuringute organisatsiooni täisliikmeks

BNS
Copy
CERNi logo.
CERNi logo. Foto: Fabrice Coffrini

Šveitsis Genfis kogunenud Euroopa Tuumauuringute Organisatsiooni (CERN) liikmed hääletasid reedel Eesti organisatsiooni täisliikmeks, mis avardab veelgi Eesti ettevõtjate, teadlaste ja üliõpilaste võimalusi osaleda tipptehnoloogilises teadus- ja arendustöös nii tudengipraktikate, organisatsioonis töötamise kui hangete kaudu.

CERNi täisliikmete hulka arvamisega saab Eesti hääleõiguse CERNi nõukogus, CERNi rahanduskomitees ja CERNi teaduspoliitika komitees. Eesti saab läbi CERNi nõukogu osaleda CERNi otsustusprotsessides ja organisatsiooni juhtimises, kaasa arvatud uute teadusprogrammide ja eksperimentide planeerimisel ning otsustamisel. Samuti avaneb Eesti ettevõtetel võimalus osaleda rahvusvahelistel tööstushangetel ilma piirmääradeta, piirmäärad kaovad ka Eesti kodanikel töö- ja praktikakohtadele kandideerimisel organisatsioonis.

Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo sõnul on CERNi tööstuslikud hanked kõrgtehnoloogilised ning koostöös CERNiga on võimalik arendada uusi võimekusi, tooteid ja tehnoloogiaid, aidates tippteaduse saavutustel jõuda ettevõtlusesse. «Nende hangete nõuded on kõrged ning CERNi globaalsele tuntusele toetudes on neil osalemine eksportiva ettevõtte seisukohast tugevaks referentsiks ning kvaliteedimärgiks,» ütles Riisalo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles