Läänemets: Tallinn võib saada võimuliidu, kus on Keskerakond ja EKRE (7)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Lauri Läänemets
Lauri Läänemets Foto: Tairo Lutter

Sotsiaaldemokraatide esimees Lauri Läänemets rääkis ERRile, et homme võib Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti (KE) umbusaldamise käigus juhtuda, et see lõpeb pealinnas hoopis Keskerakonna ja EKRE koalitsiooniga.

«Võib juhtuda, et me näeme, kuidas EKRE saadikud hakkavad hoopis Tallinna linnapead usaldama. Kõik arutavad seda, et kas tuleb uus koalitsioon, kus osalised on sotsid – jah, sotsiaaldemokraadid kindlasti on nii-öelda kaalukeeleks ja põhiotsustajaks. Aga täpselt sama oluline küsimus on ka see, et kas Tallinn võib saada hoopis koalitsiooni, kus on Keskerakond ja EKRE. Neid mõlemat asja peab väga tõsiselt jälgima. Õhus on erinevaid märke ja ma ei välistaks praegu midagi,» rääkis Läänemets täna ERRile

Tallinna linnavolikogus on Keskerakonnal 33 mandaati pärast seda, kui Igor Gräzin erakonnast pühapäeval lahkus, EKRE-l on aga kuus häält. Minimaalseks enamuseks on 79-liikmelises volikogus vaja 40 mandaati. Kuigi EKRE ja Keskerakonna võimuliidus oleks üks hääl puudu, siis viitas Läänemets ERRile, et selle hääle andja võib juba olla leitud. 

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart rääkis täna Kuku saates «Sihik», et tema lähtub ausast võitlusest. Parteist lahkunud Gräzini kohta, kes väidab, et teda survestati erakonnast lahkuma, ütles Kõlvart, et midagi sellist pole olnud. «Tõenäoliselt tutvus Igor Keskerakonna põhikirjaga, kus on kirjas, et erakonna liige, kes toetab umbusaldust erakonnakaaslase vastu, on automaatselt erakonnast välja arvatud,» ütles Kõlvart.

«Siin ei ole mõtet midagi arutada. Mingit survet Igorile Keskerakonnast ei avaldatud. See olukord on suhteliselt selge. Igor andis teada, et ta soovib umbusaldust toetada. Igor on ka varem hääletanud mitte koos fraktsiooniga ja see ei tekitanud talle probleeme. Ka meil käivad vaidlused ja inimesed ei ole mõnikord otsustega nõus – see on normaalne. Aga kriisi puhul peab erakond olema ühtne,» selgitas Kõlvart. 

Keskerakonna fraktsiooni puhul ei usu Kõlvart, et keegi homme seda umbusaldust toetab. «Mina ei hakka spekulatsioone pakkuma. Mina lähtun sellest, et Keskerakonna fraktsioon on suurim fraktsioon linnavolikogus. Meil on partner sotsiaaldemokraadid. Minuni ei ole jõudnud ametlikku infot, et nad soovivad loobuda koalitsioonilepingust ja koalitsiooni lõpetada. Kui see nii juhtub, siis seda me saame homme teada,» nentis ta.  

Mihhail Kõlvart
Mihhail Kõlvart Foto: Tairo Lutter / Postimees / Scanpix Baltics

Kõlvarti hinnangul on koostöö sotsidega Tallinna linnas konstruktiivne ja soliidne. «Meie fraktsioonis ei ole enam 39 häält, vaid 33. Aga septembriks on jälle 34, sest Gräzin on asendusliige,» rääkis Tallinna meer. 

Seda, et Isamaa ja Reformierakond midagi alternatiiviks pakuks, Kõlvart ei näe. «See, mida teeb Reformierakond riigis koos partneritega Toompeal: automaks, käibemaksutõus, aktsiisitõus, suhkrumaks jne...» rääkis Kõlvart. 

Kas riigile on parem see, kui Toompeal on üks võimuliit ja Tallinnas vastandub teine võimuliit või on parem see, kui mõlemal pool on sama võim? «Demokraatias sellist küsimust ei ole,» vastas Kõlvart. «Seda otsustavad valijad. Ongi hea, et vastavalt inimeste prioriteetidele saab eraldi valida võimu Tallinnas ja riigis. See koalitsioon, mis peaks Tallinnas tulema, on neli erakonda, kus on erinevad ideoloogiad ja eesmärgid... Nad peaksid jõudma kokkulepeteni.»  

Mis Kõlvartile praegu Tallinnas kõige rohkem muret teeb? «Ummikud on igapäevane probleem, mis toob ebamugavusi. Aga kõige rohkem muret teeb üldine majandusseis, mis on langustrendis ning mille tõttu kasvab abivajajate arv,» vastas Kõlvart. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles