Järeldusi Moskva tapatalgutest: Vene riik on korraga nii jõuetu kui ka salakaval

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Terrorirünnaku ohvrite leinajad pühapäeval, 24. märtsil Moskva lähedal Crocus City keskuse juures.
Terrorirünnaku ohvrite leinajad pühapäeval, 24. märtsil Moskva lähedal Crocus City keskuse juures. Foto: Maxim Shipenkov

Eksperdid on Moskva terrorirünnaku analüüsimisel ebakindlad, sest Venemaa eriteenistuste ja riigi kontrollitud meedia infot ei saa pidada usaldusväärseks. Ühel meelel on kõik aga selles, et oma uue ametiaja kindlustanud Vladimir Putin kasutab seda tragöödiat režiimi karmistamiseks ja Ukraina edasise ründamise põhjendamiseks.

Venemaa sisejulgeolekusüsteem näeb Moskva lähedal Crocus City Hallis toimunu taustal väga jõuetu välja. Venemaa ekspert ja riigikogu liige Igor Taro (Eesti 200), kes kakskümmend aastat tagasi õppis Moskvas, nägi juba siis, kui saamatud oldi seal terrorirünnakute ennetamisel ja nendega toime tulekul.

Taro ütles Postimehele, et Venemaa politsei ja teised jõustruktuurid suudavad rünnata vaid ohutuid inimesi. «Kui 20 aastat tagasi seal elasin, ka siis ei suutnud nad Moskva linnas ühtegi pommitamist ära hoida,» rääkis Taro. «Neid pommitamisi tuli mingil ajal järjest – oli minu teaduskonna juures, kontsertidel, metroojaamades jne. Vene julgeolekumehed panid metalliotsijaid ja turvamehi igale poole, kuid nad ei teinud luure- ja vastuluuretööd, millega ameeriklased ja teised pidevalt tegelevad. Ameeriklastel oli info olemas, nad teatasid, et suure tõenäosusega hakkab midagi juhtuma,» viitas Taro sellele, et USA ja lääneriigid hoiatasid märtsi algul Venemaad terroriohu eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles