VIDEO JA FOTOD Tallinna volikogu erakorraline istung: Kõlvarti umbusaldamine (2)

BNS
Copy

Tallinna volikogu peab teisipäeval kell 8 erakorralise istungi, kus läheb hääletusele 37 volikogulase esitatud umbusaldusavaldus keskerakondlasest linnapeale Mihhail Kõlvartile. 

Tallinna linnavolikogu 37 opositsiooni kuuluvat liiget andsid 21. märtsil volikogu istungil üle linnapea Mihhail Kõlvarti umbusaldusavalduse. Kõlvarti umbusaldamise läbiminekuks on vaja 40 häält.

Esmaspäeval kinnitas ka Tallinna linnavolikogu sotsiaaldemokraadist liige Jevgeni Ossinovski, et tema erakond liitub Kõlvarti umbusaldamisega.

Sotside Tallinna juhatus otsustas pärast esmaspäevast koosolekut, et lõpetab volikogus koostöö Keskerakonnaga ning on sellest ka erakonda teavitanud. «Kaalumise tulemusena jõudsime seisukohani, et usk sellesse, et see koalitsioon saab edasi toimida mõistlikul viisil, et seda usku enam ei ole,» ütles Ossinovski.

Samas rääkis SDE esimees Lauri Läänemets esmaspäeval ERRile, et teisipäeval võib Kõlvarti umbusaldamise käigus juhtuda, et see lõpeb pealinnas hoopis Keskerakonna ja EKRE koalitsiooniga.

«Võib juhtuda, et me näeme, kuidas EKRE saadikud hakkavad hoopis Tallinna linnapead usaldama. Kõik arutavad seda, et kas tuleb uus koalitsioon, kus osalised on sotsid – jah, sotsiaaldemokraadid kindlasti on nii-öelda kaalukeeleks ja põhiotsustajaks. Aga täpselt sama oluline küsimus on ka see, et kas Tallinn võib saada hoopis koalitsiooni, kus on Keskerakond ja EKRE.,» rääkis Läänemets ERRile.

Isamaa esimees Urmas Reinsalu avaldas lootust, et umbusaldamine läheb siiski läbi. «Selge on see, et otsusepall on sotsiaaldemokraatide käes, neil on see kaalumise koht. Ma arvan, et nad tegid 2021. aasta sügisel vea. Siis tegin ma ettepaneku, koondada teised jõud, et Keskerakonna ainuvõimu Tallinnas lõpetada, aga toona see neile ei sobinud. Usun, et nad on saanud selle kahe aasta jooksul piisavalt õppetunde ja mõistavad, et tegid vale valiku,» rääkis Reinsalu esmaspäeval Postimehe otsestuudios.

Reinsalu märkis, et kui tekib võimalus moodustada koalitsioon, kuhu Keskerakond ei kuulu, võib seda teha nii nelja kui viie osapoolega. «Ega neid kombinatsioone väga palju ole. Kindlasti on seis väga napp, sest inimeste üleliikumised on toimunud sellel trajektooril väga kiiresti. Samas võivad need liikumised teises suunas toimuda samal kiirusel. Minu meelest on nende igasugu kohtade asemel hoopis olulisem käsitleda seda, et kui võimalus võimupöördeks homme hommikul tekib, tuleb Tallinnas pöörata täiesti uus lehekülg. See uus lehekülg peab sisaldama selliseid märksõnu nagu aus linnajuhtimine, eestimeelne linnajuhtimine ja oluline on seegi, kuidas võidavad linlased elukvaliteedis,» ütles Reinsalu.

Umbusaldusele alla kirjutanud Tallinna linnavolikogu liikmed ei pea võimalikuks Mihhail Kõlvarti jätkamist Tallinna linnapeana ning avaldasid talle umbusaldust.

«Tallinna ringkonnakohus mõistis 18. märtsil 2024 Keskerakonna süüdi mõjuvõimuga kauplemises. Kohtu hinnangul leidis tõendamist, et Hillar Teder pakkus läbi Keskerakonna peasekretäri Mihhail Korbi erakonnale vara selle eest, et Korb ning Keskerakond kasutaks mõjuvõimu linnapea Mihhail Kõlvarti üle selleks, et Porto Franco saaks Tallinna linnavalitsuselt servituudi taotlemisel avaliku huvi seisukohast põhjendamatu ja ebavõrdse eelise,» kirjutasid umbusaldajad avalduses.

«Ringkonnakohtu kolleegium leidis, et tõendatud on mõjuvõimuga kauplemise kokkulepe 9. veebruaril 2020. Samuti nähtub ringkonnakohtu hinnangul tõenditest üheselt, et Mihhail Korb tulenevalt oma positsioonist, st olles Keskerakonna peasekretär, omas mõjuvõimu Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti üle. Juhtumist selgub, et Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart oli antud korruptsioonijuhtumiga seotud.»

Umbusaldajate väitel on selles osas toodud konkreetsed viited. «Seetõttu kohtus Mihhail Korb Mihhail Kõlvartiga ka 27. veebruaril 2020. Samal päeval andis Mihhail Kõlvart linnavalitsuse ametnikele korralduse viia 5. märtsil 2020 läbi kohtumine Porto Franco esindajatega.»

«Prokuröri hinnangul eiras kohus süüdistuskõne punktides 5.1 – 5.2.3 käsitletud tõendeid, mis näitavad, kuidas Mihhail Korbi ja Mihhail Kõlvarti suhtlus tõi kaasa hinnavaidluse lahendamise. Abilinnapea E. V. kinnitas samas vestluses, et ta ei tegele ega pea tegelema selle teemaga. Vaatamata sellele otsustas Mihhail Kõlvart, et Porto Franco esindaja kuulatakse ära ja kohtumine on 5. märtsil,» märkisid umbusaldajad.

«Kuigi hinnavaidluse lahendamine oli kestnud pikalt, siis alates Mihhail Kõlvarti sekkumisest toimus see kiirelt. Mihhail Kõlvart kinnitas seepeale, et mõistab küsimuse kiireloomulisust. Samal kohtumisel andis linnapea ametnikele suunise tegeleda servituudi hinnaga sisuliselt ja leida varem väljapakutust erinev kompromiss.»

Eeltoodu põhjal rõhutavad allakirjutanud, et Mihhail Kõlvarti jätkamine Tallinna linnapeana on moraalselt vastuvõetamatu. Kuigi kohtuotsus ei ole veel lõplik, on ringkonnakohtu otsus allakirjutanute sõnul piisavalt kaalukas, et algatada linnapea Mihhail Kõlvarti umbusaldus.

«Oma tegevusega on tema ja Keskerakond õõnestanud linna elanike ja ettevõtjate usaldust Tallinna linna vastu. Eesti pealinnas peab kehtima korruptsiooni suhtes nulltolerants, mistõttu leiame, et on moraalselt vastuvõetamatu korduvalt kriminaalkorras karistatud Keskerakonna jätkamine Tallinna linnavalitsuses,» kirjutasid umbusaldajad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles