FOTOD Kaitsevägi saab uued tänapäevased öövaatlusseadmed

Postimees
Copy

Riigi kaitseinvesteeringute keskus (RKIK) tarnis kaitseväele esimese partii tänapäevaseid öövaatlusseadmeid, mis suurendavad märgatavalt pimedas võitlemise võimekust.

Kreeka ettevõtte Theon Sensors öövaatlusseadmed on võrreldes seni kasutusel olnutega kaalult kergemad, valgustundlikumad ja parema resolutsiooniga, andes seeläbi kasutajale taktikalise eelise.

Kaitseväe peastaabi logistikaosakonna ülem kolonelleitnant Riho Juurik märkis, et kuna vastane on meist massi suhtes teadaolevalt kordades suurem, tuleb oma eelis saavutada muuga, näiteks parema väljaõppe, suurema olukorrateadlikkuse ja tehnoloogilise eelisega.

«Öövaatlusseadmed on järjekordne samm selle eelise saavutamiseks, võimaldades meil ööpäev läbi efektiivsemalt tegutseda ning kõigi juba hangitud uute võimetega opereerida,» ütles Juurik.

Kaitseväe toetuse väejuhatuse varustuspataljoni staabiallohvitser veebel Mario Nõlvaku sõnul on Theon Argus FS MK2 seade selge edasiminek piiratud valgustingimustes sõdimises. «Tänu kergemale kaalule ja paremale öövaatlusvõimekusele on tegu seadmega, mille üle meie riigikaitsjad kindlasti rõõmustavad,» ütles Nõlvak.

RKIKi relvastuskategooria juhi Ramil Lipu sõnul saab öövaatlusseadmetega varustatud umbes 10 000 sõdurit.

«Pakkumuste kontroll oli väga põhjalik ja sisuline. Hindamise käigus hinnati pakkumusi tervikkomplektidena ehk kogu komplekt öövaatlusseadme, kiivrikinnituse ja lisavarustusega pidi vastama hankes seatud tingimustele,» ütles Lipp.

Theon Sensors tooted osutusid võitjaks etteantud hindamiskriteeriumide alusel 16 pakkuja seast. Uusi öövaatlusseadmeid hakkavad kasutama nii Kaitseliidu kui ka kaitseväe üksused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles