Marin Mõttus andis üle volikirja Tšiili presidendile

BNS
Copy
Marin Mõttus, Gabriel Boric
Marin Mõttus, Gabriel Boric Foto: Tšiili presidendi kantselei

Eesti uus suursaadik Tšiilis Marin Mõttus andis neljapäeval Santiagos üle volikirja Tšiili presidendile Gabriel Boricile; suursaadik Mõttus resideerib Tallinnas.

Volikirja üleandmise tseremooniale järgnenud vestluses kinnitasid Mõttus ja president Boric Eesti ja Tšiili häid suhteid. Mõttus tõi välja, et Eesti ja Tšiili on mõlemad uuendusmeelsed riigid. Tšiilis on suur huvi Eesti digiriigi ja Eesti kogemuste vastu küberturvalisuse valdkonnas. Tšiili on tehnoloogiliste ressursside poolest just neis valdkondades oma regioonis liidripositsioonil.

Eestil puuduvad Kesk- ja Lõuna-Ameerikas välisesindused, mistõttu on kahepoolne diplomaatiline suhtlus Ameerika riikidega ülimalt vajalik. «Eestil ja Tšiilil on palju rohkem ühist, kui nii kaugete riikide puhul esmapilgul arvata võiks. Mõlemad peavad oluliseks demokraatiat, rahvusvahelisel õigusel põhinevat maailmakorda, vaba ajakirjandust ja virtuaalruumi. Neil teemadel oleme mõlemad aktiivsed ka rahvusvahelistes organisatsioonides,» sõnas Mõttus.

Volikirja üleandmisele järgnes kohtumine asevälisminister Gloria de la Fuentega, kellega arutati rahvusvahelist olukorda ja koostööd reeglitel põhineva maailmakorra säilitamisel. «Tšiili on üks neid riike, kes on ÜROs toetanud Venemaa agressiooni hukka mõistvaid resolutsioone, ning kohtumisel kinnitas Tšiili esindaja üle oma kindla ja jätkuva toetuse demokraatlikke riike ühendavatele põhimõtetele,» ütles Eesti suursaadik.

Kohtuti ka parlamendisaadiku Kenneth Pughiga, välisministeeriumi teaduse, tehnoloogia ja innovatsiooni osakonna direktori Julio Bravoga ning majandusministeeriumi e-valitsemise osakonna direktori José Inostrozaga, kellega oli kõne all Eesti ja Tšiili koostöö avaliku sektori digiteenuste ning küberturvalisuse vallas. Huvitavaid koostöövõimalusi nähti ka hariduse vallas.

Marin Mõttus lõpetas Tartu Ülikooli eesti keele ja kirjanduse eriala ning 2000. aastal omandas rahvusvaheliste suhete magistrikraadi Madridi Diplomaatide Koolis ja Complutense Ülikoolis. Välisministeeriumisse asus Mõttus tööle 1997. aastal. Alates 2010. aasta oktoobrist oli Mõttus Eesti suursaadik Portugalis, pärast seda asus ta tööle välisministeeriumi poliitikaosakonna Aasia, Aafrika, Austraalia ja Ladina-Ameerika büroo direktorina. 2016. aasta juunist oli Mõttus suursaadik Türgis, Liibanonis, Iraanis ja Aserbaidžaanis. 2021. aastal nimetati Marin Mõttus üleilmse eestluse erivolitustega diplomaatiliseks esindajaks ning alates 2022. aastast on Marin Mõttus välisministeeriumi üleilmse eestluse ja kultuuridiplomaatia osakonna peadirektor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles