Tarbijakaitseamet tegi reisifirmale 3000-eurose trahvi

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Võõrsil koolitusi korraldanud Atlanto Arendus sai 3000 eurot trahvi, sest polnud end registreerinud majandustegevuse registris ning samuti puudus nõutavat tagatisraha, mille eest oleks saanud kriisiolukorras reisijaid kodumaale tagasi tuua.

Oma tegevusega äratas Atlanto Arendus tarbijakaitseameti tähelepanu juba eelmise aasta kevadel, kui neile tehtud ettekirjutus kohustas firmat registreerima oma tegevust reisiettevõtjana. Samuti nõuti, et firma lõpetaks õigusrikkumisega seotud tegevuse ehk pakettreiside koostamise, müügiks pakkumise ja müügi.

Tarbijakaitseameti ettekirjutusest hoolimata korraldas ettevõte septembris näiteks Tallinna koolijuhtidele reisi Portugali. Siis sai amet teada, et ettevõte jätkab ettekirjutusest hoolimata reiside korraldamist ning algatas firma suhtes uue väärteomenetluse.

«Turismiseaduse kohaselt on tagatisega ja registreeringuga seotud rikkumiste eest rakendatav karistus summas kuni 6400 eurot, tarbijakaitseameti ametnik menetlejana on lähtunud tõenditest, kaalutud otsusest ja karistanud Atlanto Arenduse OÜ-d 3000 euro suuruse rahatrahviga,» kinnitas tarbijakaitseameti pressiesindaja Hanna Turetski-Toomik.

Ta lisas, et ettevõte on oma tegevuse reisiettevõtjana alates eelmise aasta 15. detsembrist majandustegevuse registris registreerinud ning nüüd on ettevõttel olemas ka nõutav tagatis.

Ettevõte ise ei soovinud kommenteerida tarbijakaitseameti tehtud ettekirjutusi. «Atlanto Arenduse põhiline tegevusala on täiendkoolituse organiseerimine. Ettevõtted, koolituse tellijad valivad koolituse toimumiskoha omal soovil, mistõttu on tekkinud konverentside ja seminaride läbiviimise vajadus ka väljaspool Eesti Vabariiki,» seisis firma üldmeili aadressilt tulnud nimetus kirjas. Ettevõtte kinnitusel otsustas firma juhatus just seetõttu kaaluda 2011. aasta augustis ettevõtte registreerimist reisiettevõtjana ja vajalike tagatiste muretsemist. Otsus kinnitati juhatuses oktoobri lõpus 2011. aastal.

Atlanto Arenduse korraldatud reisiga Portugalis ja Madeira saarel käinud koolijuhid kinnitasid sügisel, et jäid oma reisiga rahule ning neil reisifirmale pretensiooni ei olnud. See, et reisifirmal polnud kõik dokumendid korras, tuli pedagoogidele üllatusena.

Koolijuhid õppisid Portugalis positiivselt mõtlema

Atlanto Arenduse korraldatud pealinna koolijuhtide sügisene reis oli programmi järgi täidetud seminari ja kohalike haridusasutuste külastamisega. Reisil osalenu sõnul toimus kaks poolepäevast positiivse mõtlemise koolitust ning väisati ühte Lissaboni kooli ja Madeira ülikooli.

Kooliaasta esimese veerandi ajal toimunud reisil «Portugali koolisüsteemi eksistents majanduslanguse tingimustes» osales 28 direktorit ja kolm pealinna haridusametnikku.

Reisil käinud Pirita majandusgümnaasiumi direktori Rita Rummi sõnul käisid reisilised tema sõnul ühes Lissaboni koolis ja kohtuti Madeira ülikooli ökonoomika teaduskonna dekaani ja õppejõududega.

«Koolituse poolelt oli kõige huvitavam õigesti mõtlemine. Toodi meile päris palju näited mõtlemise kohta. Kui töökohal on mõni inimene, kes on negatiivselt meelestatud, siis ta tõmbabki enda juurde teisi,» kiitis Pirita majandusgümnaasiumi direktor Rita Rumm reisikorraldaja ja giidi Inno Joonase läbi viidud koolitust.

Koolijuhi sõnul toimus see koolitus ühel hommiku- ja õhtupoolikul, lisaks andis koolitaja neile nö väikseid kodutöid.

«Loomulikult tutvusime (Madeira) saarega, Lissaboni ja selle ümbrusega,» sõnas ta ja lisas, et ka see avardab inimese silmaringi.

Portugalis toimunud koolitusreisi hind ühe inimese kohta oli 1318,2 eurot, mis sisaldas koolitust, transporti ja majutust. Koolide eelarvetest tasuti pealinna haridusameti kinnitusel sellest maksumusest 500 eurot inimese kohta. Umbes 300 eurot tuli maksta koolijuhtidel endil ning osa reisirahast tasus koolijuhtide ühendus. Kolme reisil käinud haridusametniku arve tasus pealinna haridusamet.

Tallinna haridusameti juht Andres Pajula ei leidnud sügisel midagi taunimisväärset selles, et koolijuhid kooliajal reisil käivad. «Tegelikult oleks parem, kui reisid/koolitused oleksid õppetöövälisel ajal. Aga seekord läks nii ja minu meelest mingeid probleeme ei ole,» sõnas ta. Pajula lisas, et kindlasti need juhid, kes ei suuda oma tööd korraldada, ei saa kooliajal lähetusse minna.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles