Eesti plaanib osta 12 ratastel liikursuurtükki ja ehitada uue sõjalaeva (7)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Uuendatud 2. aprill 2024, 21:13
Copy
Silmapiiril on võimalus osta ratastel suurtükid üsna kiiresti pärast seda, kui valitsus on teinud asjakohase otsuse.
Silmapiiril on võimalus osta ratastel suurtükid üsna kiiresti pärast seda, kui valitsus on teinud asjakohase otsuse. Foto: NICOLAS MESSYASZ/SIPA/Scanpix

Eesti kaitsevägi võib saada 12 prantslaste Caesar-tüüpi moodsat liikursuurtükki. Sellist tugevdust plaanib Eesti kaitseministeerium oma uues arengukavas.

Kaitseminister Hanno Pevkuri (RE) sõnul on ratastel 155 mm kaliibriga suurtükid kõige olulisem relvastuse ost kaitseväe tugevduspaketis. Kokku 12 suurtükist on kavas moodustada eraldi pataljon, mis läheb 1. diviisi otsealluvusse.

Eesti kaitseväel on praegu 24 roomikutel liikursuurtükki, samuti 155 mm kaliibriga K9 Kõu, mis on ostetud Lõuna-Korealt. Lepingu järgi tarnitakse neid sealt lähiaastatel veel 12.

«Kaugtulevõime koondub kõik diviisi alluvusse, sest nagunii on diviis see, mis lahinguvälja kujundab,» ütles Pevkur Postimehele. «Et kaugtulevõime oleks kiire ja paindlik, ostamegi lisaks ratastel suurtükke. See suund, see brigaad, kus meil on [sõja ajal] abi vaja, selle toetuse ka saab. Roomikuga väga ei manööverda.»

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles