Eesti rahvusest tallinlased kiidavad Kõlvarti umbusaldamise heaks (10)

BNS
Copy
Mihhail Kõlvart.
Mihhail Kõlvart. Foto: Tairo Lutter

Tallinna elanike seas tehtud küsitlusest selgub, et 47 protsenti ei kiida ning 38 protsenti kiidab Mihhail Kõlvarti umbusaldamise heaks. Eestlastest kiidab umbusaldamise heaks 62 protsenti, kuid muust rahvusest vastajatest vaid 12 protsenti.

26. märtsil avaldas Tallinna linnavolikogu umbusaldust linnapea Mihhail Kõlvartile ning pealinnas kaotas võimu üle 18 aasta seda hoidnud Keskerakond. Ühiskonnauuringute instituudi tellimusel küsis Norstat Tallinna elanikelt, kuidas nad suhtuvad Kõlvarti umbusaldamisse, kui rahul olid nad linnapea tööga, kuidas suhtuksid tasuta ühistranspordi kaotamisse ning kellele annaksid hääle kohalikel valimistel.

Kuna umbusaldamisele järgnenud koalitsiooniläbirääkimistel on tõusnud üheks teemaks mittekodanike hääleõigus kohalikel valimistel, siis arvutati erakondliku eelistuse küsimuse põhjal võimalik kohtade jaotus linnavolikogus kahel juhul: esiteks, kui kõigil Tallinna elanikel on valimisõigus ning teiseks, kui valimisõigus oleks ainult Eesti kodanikel.

Vaid Eesti kodanike valimisõiguse korral kahaneks Keskerakonna mandaatide arv praeguselt 33-lt 23-le, sotsid saaksid praegusele 15 kohale kaks juurde, Reformierakonna 12 kohale tuleks juurde neli, Isamaa 11 kohale kolm ning EKRE kaheksale kohale üks.

Tartu ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi kaasprofessor Martin Mölder kommenteeris, et Keskerakond sõltub rohkem kui kunagi varem mitte eesti rahvusest valijate toetusest. Pärast juhivahetust on erakonna üldine toetus terves riigis langenud ning peaaegu kõik sellest langusest on tulnud eestlastest valijate toetuse kadumise tõttu.

Muust rahvusest valijad nii Tallinnas kui ka mujal Eestis toetavad võrdlemisi stabiilselt ja ülekaalukalt Keskerakonda. Umbes pool Tallinna elanikkonnast on mitte-eestlased, kelle hulgas on lisaks vene rahvusest Eesti kodanikele kõige enam ja üpris võrdses osakaalus nii vene rahvusest kodakondsuseta inimesi kui ka Venemaa kodanikke. Kusjuures Eestis tervikuna elab püsivalt üle 70 000 Vene kodaniku.

«Seega pole sugugi üllatav, et Keskerakonna toetus Tallinnas oleks märgatavalt väiksem, kui valida saaksid ainult Eesti kodanikud,» ütles Mölder. «See toetuste erinevus peegelduks ka võimalikus kohtade jaotuses Tallinna volikogus. Kui valida saaksid näiteks ainult Eesti kodanikud, säilitaks Keskerakond küll ilmselt kõige suurema erakonna positsiooni volikogus, kuid konkurents linnavalitsuse moodustamisel oleks palju tihedam.» 

Umbusaldamise kohta küsiti, kas vastaja kiidab selle heaks. 47 protsenti vastas, et «ei kiida heaks» või «pigem ei kiida heaks», 38 protsenti «pigem kiidan heaks» või «kiidan heaks» ning 15 protsendil ei olnud selle kohta arvamust.

Eestlastest ei kiida Kõlvarti umbusaldamist heaks 25 protsenti ning 62 protsenti kiidab selle heaks. Muust rahvusest vastajatest aga ei kiida umbusaldamist heaks 72 protsenti ning kiidab heaks 12 protsenti vastanutest.

Kõlvarti kohta küsiti, kuidas ta sai vastaja arvates linnapeana hakkama. 21 protsenti vastas «väga halvasti» või «pigem halvasti», 66 protsenti «pigem hästi» või «väga hästi» ning 13 protsendil ei olnud selle kohta arvamust. Eesti rahvusest vastajatest arvas 50 protsenti, et Kõlvart sai oma tööga hästi hakkama, muust rahvusest vastajatest arvas samamoodi 83 protsenti.

Vastajatelt küsiti ka, kas Tallinnas tuleks ära kaotada tasuta ühistransport. 82 protsenti vastas sellele küsimusele «ei» või «pigem ei», 14 protsenti «pigem jah» või «jah» ning neli protsenti ei osanud seda kommenteerida. Tasuta ühistranspordi kaotamise vastu on valdav enamik nii eesti kui ka muust rahvusest vastajatest.

Norstati veebiküsitlusele vastas 971 üle 16-aastast Tallinna elanikku ja küsitlus tehti 28. märtsist 2. aprillini.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles