Avaneb harukordne võimalus jälgida hauduva kaljukotka reaktsiooni kahuripaukudele (1)

Margus Martin
, ajakirjanik
Uuendatud 19. aprill 2024, 09:01
Copy
Keskpolügooni laiendatud ohualal pesitseval kaljukotkapaaril on pesas kaks muna.
Keskpolügooni laiendatud ohualal pesitseval kaljukotkapaaril on pesas kaks muna. Foto: Kotkaklubi pesakaamera

Kaitseväe planeeritud kaugtulirelvade laskeharjutus Põhja-Kõrvemaa looduskaitseala servas on ärevile ajanud loodusesõbra, kes muretseb polügooni laiendatud ohualal pesitsevate kaljukotkaste pärast. Ornitoloogi hinnangul on sealsed linnud paugutamisega harjunud. Sel kevadel saab lindude reaktsioone jälgida ka pesakaamerast.

Riigi kaitseinvesteeringute keskus (RKIK) saatis nädala alguses Soodla harjutusvälja ja kaitseväe keskpolügooni läheduses elavatele inimestele, samuti matkakorraldajatele kirja, teavitades neid aprilli teises pooles toimuvatest õppustest.

Teavituskirjas öeldakse, et 19. aprillil tulistatakse Soodla harjutusväljal terve päeva vältel kaugtulirelvadest, mistõttu on piirkond suletud. Kasutada pole võimalik ka Oandu-Ikla matkaraja Kõrvemaa lõiku. Ühtlasi hoiatatakse elanikke, et õppustega kaasneb kõrge müratase.

Postimehele avaldas oma muret MTÜ Eesti Metsa Abiks eestvedaja Helena Eenok, kes viitas keskpolügooni laiendatud ohualal pesitsevatele kaljukotkastele. Kolmest seal asuvast pesast on vähemalt ühes munad ja lindudel käsil poegade haudumine. Pojad peaksid asjatundjate kinnitusel kooruma õppustega enam-vähem samal ajal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles