Küberkurjategijad varastasid 700 000 Apotheka kliendi andmed

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Küberkurjategijate valdusesse sattusid 700 000 Apotheka, Apotheka Beauty ja PetCity kliendikaardi omaniku andmed.
Küberkurjategijate valdusesse sattusid 700 000 Apotheka, Apotheka Beauty ja PetCity kliendikaardi omaniku andmed. Foto: Mihkel Maripuu

Küberkurjategijad varas­tasid veebruaris apteegi- ja haigla­kaupadega tegeleva ettevõtte Allium UPI kliendikaardisüsteemist ligi 700 000 Apotheka kliendi isikukoode, ostuandmeid ja kontaktandmeid.

Kriminaalmenetluses on praeguseks tuvastatud, et Allium UPI andmebaasist laaditi ebaseaduslikult alla ligi 700 000 Apotheka, Apotheka Beauty ja PetCity kliendikaardi omaniku isikukoodi, üle 400 000 e-posti aadressi, ligi 60 000 koduaadressi ja umbes 30 000 telefoninumbrit.

Küberkurjategijate kätte sattunud andmete põhjal on võimalik tuvastada, milliseid käsimüügiravimeid ja muid apteegikaupu Apotheka kliendid ostnud on. Ostetud retseptiravimite info siiski lekkinud andmete seas ei ole. Lekkinud info apteegiostude kohta puudutab aastaid 2014–2020, seega viimaste aastate ostuandmed kurjategijate kätte ei jõudnud.

Allium UPI teavitas eile ­e-posti vahendusel isiklikult kõiki inimesi, kelle andmeid ebaseaduslikult alla laaditi. Ettevõtte juhatuse liige Marika Pensa ütles Postimehele, et firma andmetel on kurjategijate kätte sattunud andmetest käsimüügiravimitega seotud umbes 0,65 protsenti ja selliseid juhtumeid ei ole rohkem kui mõni tuhat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles