MPEÕK distantseeris end Vene Rahvusliku Kogu otsustest (1)

BNS
Copy
Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku metropoliit Eugeni (Valeri Rešetnikov) pidi Eestist lahkuma.
Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku metropoliit Eugeni (Valeri Rešetnikov) pidi Eestist lahkuma. Foto: Konstantin Sednev

Kui Moskvas toimunud Vene Rahvuslik Kogu ja sellel osalenud Vene Õigeusu Kiriku esindajad kiitsid heaks Venemaa agressioonisõja Ukrainas, siis Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik (MPEÕK) distantseeris end sellest, kinnitades, et selline seisukoht ei lähe kokku evangeeliumi õpetuse vaimuga.

«Märtsi lõpus toimus Moskvas Üleilmse Vene Rahvusliku Kogu koosolek, mille otsused leidsid suurt vastukaja Eesti ühiskonnas. Üldsuse muret mõistes pöördub MPEÕK Sinod oma kirikute koguduseliikmete ja kõigi nende poole, keda huvitab Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku seisukoht,» märkis MPEÕK.

«Vene Rahvuslik Kogu on teise riigi valitsusväline ühendus, mille otsused ei ole vaatamata Vene Õigeusu Kiriku esindajate osalusele kuidagi seotud Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirikuga. Korduvalt oleme Sinodi avaldustes osutanud meie kiriku iseseisvusele «kirikut puudutavais majandus-, haldus-, haridus- ja ühiskondlikes küsimustes» (Tomos 1920). Me ei tunnista rahvusliku kogu lõppdokumenti, kuna see ei vasta meie meelest evangeeliumi õpetuse vaimule,» kinnitas MPEÕK.

MPEÕK koguduseliikmed, Eesti kodanikud ja elanikud, austavad ja armastavad sügavalt oma maa kultuuri, kombeid ja traditsioone ning näevad end osana Eesti ühiskonnast.

«»Vene maailma» ehk «Russki miri» ideest on saanud evangeeliumi õpetuse aseaine ja kristlastena ei saa me seda aktsepteerida. Kirik on kutsutud kuulutama rahu ja ühtsust Kristuses. Just selline sõnum kõlab igapäevaselt meie kirikutes. Tänu sellele on eri rahvusest, erinevate vaadete ja veendumustega inimestel võimalik osaleda jumalateenistusel ning leida vaimulikku tuge ja lohutust,» rõhutas MPEÕK.

Avaldusele on alla kirjutanud Tallinna ja kogu Eesti metropoliit, MPEÕK Sinodi esimees Eugeni; Narva ja Peipsiveere piiskop Laatsarus, Maardu piiskop ja Tallinna piiskopkonna vikaarpiiskop Sergi, Tartu piiskop ja Tallinna piiskopkonna vikaarpiiskop Daniel, samuti ülempreestrid Oleg Vrona, Vitali Gavrilov ja Andrei Vassiljev, samuti Sergei Männik ja Oleg Burdeinõi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles