President Karis kohtus riigikogu juhatusega: ka välise julgeolekuohu ees oleme suutnud pidada kinni õigusriikluse põhimõtetest

Postimees
Copy
Toomas Kivimägi, Alar Karis, Lauri Hussar, Jüri Ratas
Toomas Kivimägi, Alar Karis, Lauri Hussar, Jüri Ratas Foto: Raigo Pajula/Vabariigi Presidendi Kantselei)

​«Eesti parlamentaarse demokraatia tugevust näitab tõik, et ka välise julgeolekuohu ees oleme suutnud pidada kinni õigusriikluse põhimõtetest. On väga oluline, et see jääks tulevikuski nii,» ütles president Alar Karis kohtumisel eile valitud Riigikogu juhatusega, kus osalesid parlamendi esimees Lauri Hussar ning aseesimehed Toomas Kivimägi ja Jüri Ratas.

«Teravnenud kriisitaju peab muutma meid valvsaks, kuid see ei tohi viia läbimõtlemata või paanikast, ka päevapoliitikast kantud otsusteni, mis ainult näiliselt suurendavad meie julgeolekut,» rõhutas riigipea.

Tema sõnul on just parlament koht, kus ühiskond saab langetada mitmekülgselt läbikaalutud ja asjalikule kriitikale vastu pidanud otsuseid.

«See saab teoks aga vaid juhul, kui parlament täidab talle pandud rolli ega loovuta oma õigust määrata riigielu põhialuseid ka erakordsetes oludes,» lisas president Karis.

Kohtumisel, mida riigipea nimetas usalduslikuks ja avameelseks vestluseks, räägiti lähiajal riigikogu päevakorda jõudvatest paljusid inimesi puudutavatest seaduseelnõudest ning nende menetlemise keerukusest.

«Riigikogu juhatus nagu kogu riigikogu on läbi käinud keeruliselt tulise parlamendiaasta, mis paraku mõjutas ühiskonnas seadusandja usaldusväärsust. Loodan, et riigikogu juhatus suudab enesekorraldusõigusega juhtida parlamendi tegevust ka teravate poliitiliste vastuseisude ajal, et seadusandja töö ei peatuks ega takerduks oluliselt,» ütles president Karis.

Ta nõustus Riigikogu juhatuse liikmete murega, et Venemaa agressioon Ukrainas on toonud Eestisse sõjahirmu, mille võimendamine ainult lisab ühiskonda ebakindlust. „Me ei pea mitte hirmu tundma, vaid näitama oma valmisolekut, mis heidutab ja tõkestab, sest mida nähtavamalt ja paremini me oleme valmis, ise ja koos liitlastega, seda rohkem on rahul võimalust,“ ütles president Karis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles