Eesti uusi ID-kaarte hakkavad valmistama Soome ja Belgia ettevõtted (1)

Postimees
Copy
Eesti uusi ID-kaarte hakkavad valmistama Soome ja Belgia ettevõtted.
Eesti uusi ID-kaarte hakkavad valmistama Soome ja Belgia ettevõtted. Foto: Tairo Lutter

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) sõlmis lepingu Soome ettevõttega Thales DIS Finland Oy ja Belgia ettevõttega Zetes SA, et hakata 2025. aasta lõpust välja andma uusi ID-kaarte.

Thales vastutab dokumendiplankide tootmise, tarnimise ja isikustamisteenuse eest ning nendega sõlmitud kaheksa-aastase lepingu eeldatav maksumus on 28 miljonit eurot. PPA tellib ettevõttelt hinnanguliselt üle 2,3 miljoni dokumendi.

Belgia ettevõte Zetes tagab sertifitseerimisteenuse ja kvalifitseeritud usaldusteenuse, mis võimaldab inimesel e-keskkonnas oma isikusamasust kinnitada ja anda digiallkirja. Lepingu eeldatav maksumus on 26 miljonit eurot.

Lisaks ID-kaardile uuendatakse ka elamisloakaarti, e-residendi digitaalset isikutunnistust, diplomaatilist isikutunnistust ja rahvusvahelise kaitse taotleja tunnistust.

Identiteedi ja staatuste büroo juht Liis Valk selgitas, et PPA liigub uute lepingutega keskkonnasõbralikumate lahenduste suunas ning pöörab senisest suuremat rõhku kasutajamugavusele dokumentide väljaandmise protsessis. «Pooleteise aasta jooksul töötame välja dokumentide kujunduse, arendame infosüsteeme ja teeme ettevalmistusi uute dokumentide kasutusele võtmiseks e-teenustes,» rääkis ta.

Dokumendiplankidega seotud hankemenetlus võttis oodatust kauem aega kohtuvaidluste tõttu, kus hankes osalenud ettevõtted vaidlustasid hankekomisjoni otsuse. Kõikides kohtuastmetes aga leiti, et PPA otsused olid õiguspärased ning leping sõlmiti hanke võitnud Soome ettevõttega Thales.

Praegu toodab Eesti ID-kaarte Prantsusmaa ettevõte IDEMIA France SAS, kes on sõlminud sertifitseerimisteenuse ja kvalifitseeritud usaldusteenuse osutamise lepingu Eesti ettevõttega SK ID Solutions AS.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles