Vabade Rahvaste Liiga näeb senise Venemaa lõpu märke (6)

Aimar Altosaar
Copy
Vabade Rahvaste Liiga esimene kongress. Lõpupilt hotelli Karupesa ees. Lipud: Ingeri Ersa (valge-puna-must), Eesti, Ukraina, Baškiiri, Tšerkessi, Vabade Rahvaste Liiga, Burjaadi, Tatari, Ukraina tatarlaste ühendus “Azatlõk”.
Vabade Rahvaste Liiga esimene kongress. Lõpupilt hotelli Karupesa ees. Lipud: Ingeri Ersa (valge-puna-must), Eesti, Ukraina, Baškiiri, Tšerkessi, Vabade Rahvaste Liiga, Burjaadi, Tatari, Ukraina tatarlaste ühendus “Azatlõk”. Foto: Aimar Altosaar

Möödunud nädalavahetusel kogunesid Otepääl esimest korda kongressile Venemaa põlisrahvaste vabas maailmas elavad esindajad, kes kutsuvad oma koostöökogu Vabade Rahvaste Liigaks.

Kongressil osalejad tõid välja, et Eesti ja teiste Nõukogude okupatsioonist vabanenud riikide kogemus on neile väga tähtis. «See, mis on olnud teie minevik, on meie tulevik,» lausus Baškortostani rahvusliku liikumise eestkõneleja Aygul Lyon.

Vene põlisrahvaste esindajad hakkasid omavahel tihedamalt suhtlema kahe aasta eest, kui jõuti äratundmisele, et Venemaa sõda Ukraina vastu on tegelikult impeeriumi huku algus. Kultuuride ja keelte pikaajalisest allasurumisest hoolimata on paljude väiksemate rahvuste tuumikud alles ning nad on otsustanud koos tegutseda, et saavutada võimalusel vabadus ja riiklik iseseisvus.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles