Võhik sonkis puisniidu mudamülkaks (3)

Margus Martin
, ajakirjanik
Copy
Liigirikka Laelatu puisniidu maapinnale on tekitatud silmaga nähtav kahju. Asjaga tegeleb keskkonnaamet.
Liigirikka Laelatu puisniidu maapinnale on tekitatud silmaga nähtav kahju. Asjaga tegeleb keskkonnaamet. Foto: Peeter Vissak

Looduskaitsealusel Laelatu puisniidul Pärnumaal Lääneranna vallas sõideti looduse taastamise tööde käigus – lõigatud võsamaterjali väljaveol – sisse korralikud roopad. Kui palju on aastavahetuse paiku aset leidnud juhtumiga loodusele kahju tekitatud, peab selgitama keskkonnaameti uurimine.

Märtsis Laelatu puisniidul ehmatava vaatepildi avastanud bioloog ja loodusgiid, samuti kunagise Virtsu-Laelatu-Puhtu kaitseala endine juhataja Peeter Vissak tähendas, et kuigi puisniidu kõige olulisemad osad – bioloogiliselt väärtuslikud lagendikud – on väljaspool ohtu ja rikkumata, said metsamasinate sonkimise tõttu kannatada selle äärealad.

«Kui tööde käigus sai [puisniidu] kamar kahjustada ainult pindmiselt ja osaliselt, mis ongi sellise töö puhul tavaline, siis väljavedu jäi suures osas ebasobivale ajale, kui maapind oli muutunud juba pehmemaks ja märjemaks ega kandnud raskeid traktoreid,» rääkis Vissak, kelle sõnul tekkisid seetõttu mitmesse paika päris laiad ja sügavad rattarööpad.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles