Läänemets: Moskva patriarhaadi peab nimetama terroriorganisatsiooniks (32)

BNS
Copy
KGB mehed: Kirill ja Putin
KGB mehed: Kirill ja Putin Foto: Postimehe arhiiv

Siseminister Lauri Läänemets ütles neljapäeva õhtul ETV «Esimeses stuudios», et ta teeb riigikogule ettepaneku tunnistada Moskvas tegutsev õigeusu patriarhaat terroristlikuks organisatsiooniks, et selle tegevuse saaks Eestis keelustada.

Läänemets rääkis, et ta lähtub oma ettepanekus siseministeeriumi ekspertiisist ning kaitsepolitsei värskest hinnangust.

«Arvestades kogu konteksti ei ole mul siseministrina võimalik midagi muud teha, kui teha ettepanek riigikogule, et nad kuulutaks Moskvas tegutseva patriarhaadi oma tegevuses terroristlikuks ja terrorismi toetavaks ja sellest tulenevalt saaks siseminister minna kohtusse ja teha ettepaneku siin tegutseva kirikuorganisatsiooni tegevuse lõpetamiseks. See ei puuduta kogudusi, see ei tähenda, et kirikud pannakse kinni, aga see tähendab seda, et side Moskvaga saab läbi lõigatud,» märkis ta.

Moskva patriarhaadi Eesti õigeusu kiriku (MPEÕK) Tartu piiskopi Danieli kinnitusel pole alust neid siduda Moskva patriarhaadi seisukohtadega. Piiskop Danieli sõnul pole erinevad MPEÕKi harud tegelikult Moskva emakiriku otsealluvuses ning on iseseisvad, mistõttu ei saa Eesti harule üle kanda ka Moskva kirikutegelaste välja öeldud seisukohti, mis sõda õigustavad.

Läänemets tõdes, et ta on pidanud ministrina neljal korral julgeolekuküsimustes MPEÕK-i esindajaid välja kutsuma, kuid aprillis Venemaa õigeusu kirikukogu tehtud avaldus viis julgeolekuolukorra juba uuele tasandile.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles