Mitu inimest jäi kiirlaenude ja uimastite tõttu riigisaladuse loast ilma (10)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Kaitsepolitsei ei andnud 2023. aastal viiele inimesele riigisaladuse luba, kuna nad olid tarvitanud narkootikume.
Kaitsepolitsei ei andnud 2023. aastal viiele inimesele riigisaladuse luba, kuna nad olid tarvitanud narkootikume. Foto: SWNS.com/Scanpix

Kaitsepolitsei keeldus eelmisel aastal julgeolekukontrolli käigus andmast seitsmele inimesele riigisaladuse luba ja veel seitse inimest said loa taotletust lühemaks ajaks, enamasti oli põhjus uimastite tarvitamine või kiirlaenude võtmine.

Kaitsepolitsei kirjutas reedel avalikkuse ette jõudnud aastaraamatus, et narkootiliste ja psühhotroopsete ainete tarvitamine ning riigisaladustele juurdepääs ning salastatud teabe töötlemine on üksteist täielikult välistavad asjaolud.

2023. aastal kaitsepolitseiametist pärast julgeolekukontrolli vestlust Eesti Kohtuekspertiisi Instituuti kontrollimiseks toimetatud 15 riigisaladuse loa taotlejast viie puhul näitas uuring, et nad olid tarvitanud erinevaid narkootilisi aineid.

Juurdepääsuloa taotleja peab üles näitama hoolsuskohustust seaduste täitmisel ning arvestama, et võimalikke narkootiliste ainete tarvitamise kahtlusi kontrollitakse ka julgeolekukontrolli ajal. Kui juurdepääsuloa taotleja tuleb julgeolekukontrolli vestlusele narkootiliste või muude keelatud ainete tarvitamise tunnustega, siis sellist kahtlust kindlasti kontrollitakse. Kui kahtlus osutub tõeks, ei saa ka juurdepääsuluba.

2023. aastal olid kõik taotletust lühemaks ajaks antud juurdepääsuload seotud asjaoludega, millega kaasnes inimese majanduslik sõltuvus ühest või teisest harjumusest. Enamasti oli tegemist sellega, et võetud laenude maksmine käis inimesele üle jõu. Mõnel juhul oli täiendavaks asjaoluks ka hasartmängudest tekkinud täiendavad võlad, mida üritati omakorda leevendada kiirlaenude võtmisega.

Kaitsepolitsei soovitab jätkuvalt kõigil inimestel vältida kõrge intressiga kiir- ja tarbimislaenude võtmist, sest üldjuhul see mitte ei leevenda, vaid raskendab inimese finantsolukorda. Alati tuleb põhjalikult kalkuleerida, kas sellise laenu võtmine on möödapääsmatu vajadus ning kas laenumaksete tagastamine on sissetulekuid ja elustiili arvestades jõukohane. Arvestades viimaste aastate majandussurutist, on selline oma kohustuste läbimõtlemine tulevikku vaadates veelgi asjakohasem.

Juurdepääsuloa taotlemisel peab taotleja näitama üles hoolsuskohustust ka riiklike ja kohalike maksude tasumisel. Kui taotleja pangakontolt või muudest andmetest nähtuvad kasumlikud tehingud (näiteks krüptovara) või muu tulu saamine, millelt maksud on tasumata, siis esmalt suunatakse taotleja täiendavat maksudeklaratsiooni koostama või maksu- ja tolliametisse nõustamisele.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles