INIMESTEST AEGAMÖÖDA Georg. Mustlase armastus

Vahur Laiapea
, filmirežissöör, -produtsent ja -operaator
Copy
Georg Vinogradov.
Georg Vinogradov. Foto: Vahur Laiapea

Armastuse ülemlaulust Pauluse esimeses kirjas korintlastele: «Ent nüüd jääb usk, lootus, armastus, need kolm; aga suurim neist on armastus.»

Minu 2010. aastal valminud film Võrus elanud Nelipühikiriku mustlaspastorist Georg Vinogradovist, tema perekonnast ja tema püüdlustest mustlasrahvast ja teisi ligimesi kristliku usu teele suunata sai pealkirjaks «Mustlase missioon».

Olgu kohe rõhutatud, et sõna mustlane ei ole kunagi omanud ega saa minu jaoks omama negatiivset tähendusvarjundit. Jään seda kasutama paralleelselt uuemal ajal muudest keeltest üle võetud sõnaga​ roma. Või mida siis eesti keeles kasutusele võtta mustanahalise asemel, kui «must» ühel päeval enam sobilikuks ei osutu? Mitte-päris-valge-nahaline?

Elu peale filmi

2010. aastal, peale filmi esilinastumist kaotasin tasapisi kontakti Georgiga. Uued filmid tulid peale ja nagu ikka, taandusid valminud filmides osalenud inimesed mälestustesse ühistest aegadest ja tööst filmi sündimisel. Jah, ühel hetkel kuulsin, et Georgiga ei ole asjad parimas korras, ta on sisse töötatud rajast kõrvale kaldunud. Perekond on temast eemaldunud – või tema perekonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles