OTSEPILT JA -FOTOD Riigikohtus arutatakse avalikul istungil sotsiaalhoolekande rahastust

Postimees
Copy

Teisipäeval, 16. aprillil kell 10.30 algaval avalikul istungil arutatakse riigikohtus, kas sotsiaalhoolekande seadusega omavalitsusüksustele pandud kohustuste täitmine on riiklik või kohalik ülesanne. Postimees teeb riigikohtu istungilt otseülekande.

Eelmise aasta lõpus pöördusid Põlva ja Räpina vallavolikogu ning Tartu linnavolikogu riigikohtusse, sest leidsid, et sotsiaalhoolekande seaduse muudatusega tekkinud kohustus rahastada üldhooldusteenuse osutamist teenuse saaja või tema seadusjärgsete ülalpidajate asemel on riiklik ülesanne, kuid riik pole selleks raha ette näinud. See rikub volikogude hinnangul põhiseaduses sätestatud tagatist, mille järgi on omavalitsusüksusel õigus finantseerida riiklikke kohustusi riigieelarvest.

Arvestades vaidlusaluse küsimuse suurt ühiskondlikku kaalu ja võimalikke pikaajalisi mõjusid omavalitsusüksuste rahastamise põhimõtetele, andis riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium kohtuasja lahendamiseks üle riigikohtu üldkogule, kuhu kuulub kõik 19 riigikohtunikku.

Riigikohtunik Heili Sepa sõnul on vaidluse keskseks küsimuseks, kuidas kohalikele omavalitsustele seadusega pandud kohustusi põhiseaduse valguses liigitada. «Riigikohtu üldkogu on võtnud varem kohalike omavalitsuste rahastamist käsitledes aluseks ülesannete kaksikjaotuse riiklikeks või kohalikeks. Riigikohtu pädevuses on kontrollida, kas õigust loovates aktides on ülesanded õigesti määratletud – kas kohalikuks ülesandeks ei ole loetud põhiseaduse mõttes riiklik ülesanne või vastupidi,» rääkis Sepp.

Ta lisas, et kui tegemist on riikliku ülesandega, nõuab põhiseadus, et ülesannet tuleb täielikult finantseerida riigieelarvest. «Aga ka juhul, kui tegu on kohaliku ülesandega, peab omavalitsuste rahastamissüsteem olema stabiilne,» selgitas riigikohtunik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles