Linnurahu ümber käib taplus nii Eestis kui teistes riikides (21)

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
Pesitsev sinitihane Tallinnas Stroomi metsas.
Pesitsev sinitihane Tallinnas Stroomi metsas. Foto: Madis Veltman

Metsatöösturid on kurtnud, et Eestis on ainukesena lähiriikides või koguni Euroopas linnurahu. Tegelikult on sarnaselt Eestiga mingit sorti osaline raierahu ja lindude häirimise keeld pesitsusajal teisteski Läänemere-äärsetes riikides, linde tapetakse ja pesi purustatakse aga siiski ning selle lubatavust hindab praegu Euroopa Kohus.

15. aprillist 15. juunini kehtiv linnurahu algas Eestis vanaviisi: riigimetsas enamjaolt raieid ei tehta, erametsas valmistub keskkonnaamet raiete peatamiseks linnupesade leidmisel. Metsafirmad on ameti tegevuse kohtus vaidlustanud. Riigikohus ootab hetkel Euroopa Kohtult eelotsust küsimuses, kas ja/või mis asjaoludel võiks lubada pesitsusajal linnupesi purustada ja linnupoegi tappa.

Kliimaministeerium ootab tõenäoliselt sedasama, sest juba 2021. aastast lubatud looduskaitseseaduse muudatusi linnurahu täpsustamiseks ei tule. «Linnurahu osas kliimaministeerium hetkel muutusi ei plaani,» ütles kantsler Keit Kasemets.

Toppama jäänud seaduseelnõu oleks raietööd keelanud kaitsealadel 15. aprillist kuni 15. juulini. Oleks aga jäänud lahendamata vastuolu euroliidu linnudirektiiviga, mis keelab kõikjal pesitsevate lindude tahtliku tapmise ja häirimise. Lisaks pesitsevad linnud kauem kui kaks kuud. Raierahu vastu on metsamajandajad, põhjendades seda majanduskahjuga.

Kommentaarid (21)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles