FOTOD Tallinna linnavolikogu opositsioon algatas linnapea Jevgeni Ossinovski umbusaldamise (6)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Kalle Klandorf andis volikogu istungi alguses üle umbusaldusavalduse linnapea Jevgeni Ossinovskile.
Kalle Klandorf andis volikogu istungi alguses üle umbusaldusavalduse linnapea Jevgeni Ossinovskile. Foto: Remo Tõnismäe

Tallinna linnavolikogu istungi alguses andis volikogu keskfraktsiooni esimees Kalle Klandorf üle EKRE ja Keskerakonna algatatud umbusaldusavalduse linnapea Jevgeni Ossinovskile.

«14. aprillil sellel aastal toimunud Tallinna linnapea valimistel rikuti valimiste üht keskset põhimõtet, salajasuse printsiipi. Linnapea valimiste hääletuse kolmas voor ei olnud salajane, sest neli fraktsiooni kasutasid hääletusel koodi, et tuvastada, kas nende liikmed hääletasid kokkuleppe järgi. Valimised peavad olema vabad, mis tähendab, et hääletada peab saama ilma takistusteta ja ilma surveta, oma vaba tahte kohaselt. Valimised peavad kindlasti olema salajased ja saadik peab saama teha vaba mandaati. Tõendid nende põhimõtete rikkumisel on selged, ilmsed ja ümberlükkamatud. Kolmanda hääletusvooru sedelite vaatlusest järeldub, et neli võimuliidu erakonda on hääletusel kasutanud valimissedelite märgistamist, et aru saada, kuidas nende fraktsiooni liikmed hääletavad. Nii tekitati võimalus volinikke hääletamisvoorude vaheaegadel mõjutada. Iga hääletusega oli häälte arv erinev, mis viitab volinike mõjutamisele ja survestamisele. Kui oleks toimunud ka neljas voor, oleks juba saanud tuvastada linnapeakandidaadi Jevgeni Ossinovski poolt mitte hääletanud isikuid. On mitmeid teateid ja tõendeid sellest, et saadikud ka pildistasid pühapäevasel hääletusel oma hääletussedeleid,» rääkis Klandorf.

Ta lisas, et vabariigi valimiskomisjon on viimati 2023. aastal toonitanud, et valimissedeli pildistamine ja selle pildi levitamine rikub valimiste salajasuse põhimõtet ja võimaldab inimesi survestada. «Kõnealuse juhtumi põhjal saab paralleele tõmmata diktatuuririikides toimuvate valimistega, kus tulemuse saavutamiseks ei häbeneta kasutada ka kõige räpasemaid võtteid,» jätkas Klandorf.

«Eeltoodu põhjal taunivad allakirjutanud salajaste valimiste printsiibi eiramist. Selliselt valitud linnapeal pole usaldust Tallinna linnavolikogus ega ka Tallinna elanike silmis. Sedamoodi tegevus õõnestab linnaelanike usaldust Tallinna linna vastu. Eesti pealinna saab juhtida linnapea, kes on valitud euroopalikke demokraatia põhimõtteid austades. On vastuvõetamatu, et ebaausate võtetega valitud ja sel moel oma positsiooni kindlustav linnapea jätkab Tallinna linnavalitsuses,» lõpetas Klandorf.

Tallinn volikogus on 79 liiget, umbusaldusavaldusel oli 39 linnavoliniku allkiri.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles