LIIKLUSTALGUD Politsei tabas teedelt tuhandeid rikkujaid

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Liiklustalgud Tallinnas.
Liiklustalgud Tallinnas. Foto: Eero Vabamägi

Möödunud nädalal toimunud liiklustalgutel trahvis politsei 2500 kiiruseületajat, lisaks vesteldi 400 kiirusepiirangu vastu eksinud juhiga.

Kuigi politsei räägib kiiruseületamise ohtlikkusest pidevalt, pole liikluspilt nende sõnul oluliselt muutunud. Terve eelmise nädala kestnud talgutel osales üle 600 politseiniku, kes kontrollisid enam kui 1200 kohta üle Eesti, millest kodanikud eelnevalt liiklustalgute veebilehel teada olid andnud. 

Liiklustalgude lehel märgiti ära 2400 kohta, kus on nähtud kiiruseületajaid. Pooled tähelepanekud olid Harjumaa eri paikadest, järgnesid Tartumaa 531 ning Pärnumaa ja Ida-Virumaa 114 teatega.

Sarnaselt eelmisele aastale märgiti Tallinna linnas kõige probleemsemateks kohtadeks Pärnu mnt, A. H. Tammsaare tee ja Rannamõisa tee. Tartus on aga enim kihutajaid märgatud Tähe ja Turu, Pärnus Arukase ning Narvas Soldina tänaval.

Lisaks kiirusele pöörati tähelepanu ka kõigele muule liikluses toimuvale. Näiteks tabati alkoholi tarvitanud juhte, telefoni näppivaid roolikeerajaid, kõnniteele parkijaid, ülevaatuseta sõidukeid ja muid väiksemaid rikkumisi. Muid rikkumisi fikseeriti kokku 328.

Kiire tööle ja arstile

Politseikolonelleitnant Sirle Loigo nentis, et autojuhtide suhtumine kiiruse ületamisel muutunud ei ole - seda peetakse endiselt normaalsuseks, kohati isegi enesestmõistetavaks.

«Ka talgutel tuli see hästi välja, sest kui korrakaitsjad küsisid juhtidelt kiirustamise põhjust selgus, et tegelikult polnud selleks kellelgi vajadust,» rääkis Loigo.

Kõige sagedamini ütlesid kiiruseületamiselt tabatud juhid, et neil on kiire tööle, arsti juurde või lapsi kooli viima. Näiteks Rakveres ütles üks juht politseinikele, et sõitis lubatust oluliselt kiiremini koju, kuna naine käskis ruttu koju tulla. Narvas aga arvas üks juht, et möödasõitu sooritades on esimesed pool minutit kiiruseületamine lubatud. Viljandis väitis roolikeeraja, et sõiduk ise liikus vabakäigul olles 117 km/h. Pärnus aga selgitas sohver, et tal oli kiire lähedal asuvasse värvitöökotta.

Liiklustalgud Tori vallas.
Liiklustalgud Tori vallas. Foto: Urmas Luik

«Kohati lausa absurdsetena kõlavad vabandused võivad küll panna kulmu kergitama, aga kindlasti ei aja muigama. Politseinikena oleme näinud kiiruseületamise kõige traagilisemaid tagajärgi. See on tõsine rikkumine ning oma oskamatus oma aega planeerida ei vabanda,» ütles Loigo.

Näiteks Tallinnas Telliskivi tänaval kiiruseületamiselt tabatud juht tõdes lühimenetluse otsusega tutvudes, et töölt koju kiirustamine läks talle maksma kogu tänase päeva palga. Samas jäi juht positiivseks, tunnistas oma rikkumist ja kiitis politseid õige tegutsemise eest.

Politsei tänas kõiki, kes edastasid enda tähelepanekuid kohtadest, kus kiirust ületatakse. «Tänu inimeste teadetele avastame ka meie iga aasta uusi probleemkohti, kus edaspidi järelevalvet tihedamalt teeme.» 

Lisaks kiirusele pöörati tähelepanu ka kõigele muule liikluses toimuvale. Näiteks tabati alkoholi tarvitanud juhte, telefoni näppivaid roolikeerajaid, kõnniteele parkijaid, ülevaatuseta sõidukeid ja muid väiksemaid rikkumisi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles