Peapiiskop Urmas Viilma: ootame MPEÕK teemal riigi otsust (4)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
EELK peapiiskop, Eesti Kirikute Nõukogu esimees Urmas Viilma.
EELK peapiiskop, Eesti Kirikute Nõukogu esimees Urmas Viilma. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogul on kavas võtta järgmisel nädalal vastu avaldus, mis kuulutab Moskva patriarhaadi Venemaa sõjalist agressiooni toetavaks institutsiooniks ning mõistab karmilt hukka selle tegevuse Ukrainas peetava verise sõja õigustamisel ja õhutamisel.

Siseminister Lauri Läänemets (SDE) on valmis Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirikule (MPEÕK) alluvate koguduste sideme katkestamiseks Moskvaga, kuid vajab selleks poliitilist otsust. Ühtlasi kavatsevad siseministeeriumi ametnikud sel nädalal kohtuda MPEÕK koguduste esindajatega, et teha ettepanek katkestada sidemed Moskva patriarhaadiga ning ühineda näiteks Konstantinoopoli patriarhile alluva Eesti Apostlik-Õigeusu Kirikuga (EAÕK).

Kuidas suhtub asjasse Eesti Kirikute Nõukogu, kes seni on hoidnud Moskva kiriku tegevuse suhtes madalat profiili, selgitas Postimehele nõukogu esimees, Eesti evangeelse luterliku kiriku (EELK) peapiiskop Urmas Viilma.

Mil viisil osaleb kirikute nõukogu MPEÕK probleemile lahenduse otsimises?

Me ootame, mida teeb siseminister. Loomulikult oleme ka nõukogu juhatuse kohtumisel MPEÕK Tartu piiskopi, Tallinna vikaarpiiskopi Daniiliga teinud ettepaneku alustada läbirääkimisi EAÕKga, aga häda seisneb selles, et läbirääkimiste tasand ei ole praegu Eestis, vaid Moskvas. Metropoliit Eugeni, kes mõni aeg tagasi kaotas Eestis elamise loa, on ju endiselt kohaliku kiriku/organisatsiooni pea, mis tähendab, et kahel kirikul ei ole läbirääkimisteks pariteetset positsiooni. Kogu olukord on väga keeruline.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles