Pere: kannatage ära, selliseid päevi tuleb veel (23)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Lumi Lasnamäel aprillis.
Lumi Lasnamäel aprillis. Foto: Konstantin Sednev

Tallinna kommunaalvaldkonda juhtiv abilinnapea Pärtel-Peeter Pere soovitas linlastel täna liikudes lihtsalt kannatust varuda ning leppida teadmisega, et selliseid olukordi tuleb ka tulevikus ette.

«Me olime selleks juba varem kui eile õhtul valmis, et võib tulla tugev lumesadu. Kindlasti saab paremini teha ja me kavatsemegi paremini teha. Kui tänane päev on möödas, siis vaatame kõik üle ja analüüsime kitsaskohti. Kindlasti ei jõua me ka tuleval talvel igale poole nii, et igas äärelinnas saab kingades kõndida. Ei saa, tuleb kasutada talvesaapaid. Selliseid päevi, nagu tänane, kus taevast sajab alla suur lumekogus, tuleb veel. Ja väga tore, kui kliimamuutused kulgevad selliselt, et me ka tulevikus lund näeme. Ja kui me ei jõua ilmataadiga võistelda, siis ei jõua. Selliseid hommikuid tuleb veel nii selle, järgmise kui iga tulevase linnavalitsuse ajal,» ütles Pere.

«Praegu koristatakse lund vanaviisi, nagu seda möödunud talvel tehtud on. Oma esimesel tööpäeval sain ametnikega kokku ja vaatasin üle, kuidas meil lumekoristusega lood on,» ütles Pere.

«Praegu on meil väljas üle 70 inimese, 35 traktorit, neli kõnnitee-traktorit, üle 30 puisturi,» loetles Pere. Ta lisas, et tänavapuhastajad alustasid libedusetõrjet juba paar tundi enne öösel kella kolme-nelja ajal alanud lumesadu.

«Igale poole ei jõua. Eriti kui on tegemist väga tugeva lumesajuga. Kontrollisime partneritega sõlmitud lepingud üle. Kõik olid lumesajuks valmis, sest 1. maini on lepingute järgi talv. Nii et tänavapuhastajad olid selleks valmis,» lausus Pere.

Kui äsjane lumesadu on üle elatud, siis tehakse analüüs ja kokkuvõtted ning vaadatakse, kus olid äsja möödunud talvel kitsaskohad, mida oleks saanud paremini teha ning kuhu jõuti õigeks ajaks ja mida inimesed arvasid.

«Kõige selle alusel vaatame, mida saab muuta ja paremaks teha. Siis teeme uue hanke kõnniteedelt lume koristamiseks. Sellega tegeleme maikuus, nii et mai lõpuks oleks teada, kui palju raha tuleb selle hanke alla panna, milline see hange olema saab ja millised on selle tingimused. Seda valmistame koos keskkonna- ja kommunaalametiga ette ning arutasime seda linnavalitsusse eelmisel kabinetiistungil ja ilmselt arutame ka järgmisel. Kui me selle hanke mai lõpus välja saame, siis jaanipäevaks on meil võitja teada ja kui vaidlustamise aeg on möödas, siis on uuel lepingupartneril aega ja võimalusi hakata tehnikat varuma, töötajaid palkama ja plaane pidama,» rääkis Pere. Niimoodi ollakse tema sõnul tulevaks talveks igati valmis.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles