Demineerijad puhastavad Saaremaad lõhkekehadest

BNS
Copy
Demineerija
Demineerija Foto: Postimees

Päästeameti ja kaitseväe demineerijad koos liitlastega Belgiast ja Luksemburgist otsivad kolmapäevast kuni aprilli lõpuni Saaremaal lõhkekehi ning teevad neid kahjutuks.

Plaanilised demineerimistööd koondnime «Saare kõmin» all toimuvad eeskätt Sõrves. Kaasatud on ka abidemineerijad. «Otsingutööde asukohad asuvad peamiselt Sõrves, mis on valitud varasemat kogemust arvestades ning vanade lahingukaartide uurimise tulemusel,» ütles päästeameti demineerimiskeskuse Lääne-Eesti pommigrupi juhataja Aivar Post.

Ainult plaaniliste töödega siiski ei piirduta. «Reageerime vajadusel üle Saare- ja Muhumaa. Kui keegi on leidnud mõne kahtlase eseme metsast, pööningult või veekogust, siis teavitage sellest kindlasti hädaabinumbril 112. Kahtlast eset ei tohi mingil juhul ise hakata liigutama. Hädaabinumbril tuleks helistada isegi lõhkekeha kahtluse korral. Väljasõidu eest kelleltki tasu välja ei nõuta. Samuti ei järgne karistust koju sattunud mürsust teatamisele,» lausus Post. Ta lisas, et kõik leitavad ja hävitatavad lõhkekehad aitavad ümbritsevat keskkonda ohutumaks muuta.

Kuressaare kultuurikeskuses on samal ajal pandud üles tuletõrjemuuseumi rändnäitus, kus on üles seatud ka killuke Eesti demineerimise ajalugu, saab lugeda käitumisjuhiseid ning tutvuda demineerimistööga. Näitus on kultuurikeskuses avatud mai lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles