Kindralmajor Väli: Eesti on täna paremas olukorras kui kunagi varem

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Väli
Neeme Väli Foto: Toomas Huik

Eesti on sõjalise julgeoleku seisukohalt praegu paremas olukorras kui eales varem ning kaitseväe ohvitserid ei pea oma taset häbenema, ütles NATO rahvusvahelise sõjalise staabi ülema esimeseks asetäitjaks ning poliitika ja planeerimise osakonna direktoriks määratud kindralmajor Neeme Väli.

Väli ütles ERR Uudistele Eesti võimalikest välisohtudest rääkides, et need on tänases maailmas erinevad – nii nagu lähiminevik on näidanud, võivad julgeolekukeskkond ning ohud muutuda väga kiiresti ja ootamatult, kusjuures ohud ei pruugi sugugi olla pelgalt sõjalised.

«Eesti on täna paremas olukorras kui kunagi varem – lisaks oma võimalustele saame ohtude maandamisel toetuda liitlaste võimetele,» ütles Väli, kuid möönis samas, et arenguruumi on alati ja sõjalistest ohtudest rääkides peab kaitseväe seisukord tagama muu hulgas ka selle, et suudaksime adekvaatselt reageerida isegi siis, kui juhtub midagi ennustamatut.

Ta märkis, et Eesti panus NATOsse on üsna heas proportsioonis meie võimalustega ja meid peetakse usaldusväärseks liitlaseks, kuna meie kaitseväelased on operatsioonidel piirangutevabalt ning nad on tuntud professionaalsete sõduritena, samuti tuuakse Eesti puhul positiivse näitena välja riigi otsust kulutada kaks protsenti SKTst riigikaitsele.

«Samas nõuavad usaldusväärsus ja kõrge maine pidevat pingutamist – lubadused peavad olema täidetud reaalse sisuga,» rõhutas kindralmajor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles