Narkootiliste ja psühhotroopsete ainete keelunimekiri täieneb seni lubatud ainetega

BNS
Copy
THCPd ja HHCPd sisaldavaid tooteid müüakse nagu tavalist kanepit õisikuna.
THCPd ja HHCPd sisaldavaid tooteid müüakse nagu tavalist kanepit õisikuna. Foto: Erakogu

Terviseminister Riina Sikkut allkirjastas määruse, millega lisatakse narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja kaheksa uut psühhoaktiivset ainet, et piirata nende levikut ja kaitsta selle abil rahva tervist ning edaspidi on muu hulgas keelatud näiteks seni müügil olnud kannabinoidid THCP ja HHCP.

«Narkootiliste ainete tarvitamine võib lõppeda surmaga. Uued ja võõrad ained on tarvitajale aga eriti ohtlikud – seetõttu tuleb inimesel ettevaatlik olla ja riigil kättesaadavust võimalikult kiiresti piirata,» ütles terviseminister Riina Sikkut.

«Nimekirja lisandunud ained kujutavad rahva tervisele tõsist ohtu – nendega ei ole tehtud inimestel kliinilisi uuringuid ning nende täpsemad omadused ja mõjud on teadmata,» selgitas rahvatervise osakonna nõunik Kristiin Mikko.

«Samuti ei ole teada neid uusi psühhoaktiivseid aineid sisaldavate toodete päritolu, täpne koostis ja puhtus. Ainete tarvitajatel on ka tõsine oht üledoosiks, kuna nn ohutud manustamisdoosid ei ole teada,» lisas ta.

Edaspidi loetakse bromasolaam, 2-fluoroketamiin, deskloroketamiin, tetrahüdrokannabiforool (THCP), 1-fenüületüülamiin, heksahüdrokannibinoolatsetaat, heksahüdrokannabiforool (HHCP) ja tetrahüdrokannabidiool narkootilisteks ja psühhotroopseteks aineteks.

E-sigareti vedeliku ja maiustuste koostises esinev tetrahüdrokannabiforoolile on reklaamides tõenditeta omistatud raviomadusi ning selline eksitav info võib tarvitajale kaasa tuua tõsiseid tervisekahjusid.

Deskloroketamiin ja 2-fluoroketamiin sarnanevad toimelt keelatud narkootikumi ketamiiniga. Bromasolaam sarnaneb alprasolaami ehk rahustiga ning põhjustab muu hulgas mäluhäireid, õppimisvõime vähenemist ning tasakaalu, koordinatsiooni ja reaktsioonikiiruse halvenemist.

Loetletud uutel psühhoaktiivsetel ainetel puudub teadaolev meditsiiniline või muu seaduslik kasutusala ning nende tarvitamist seostatakse laialdaste tervisekahjustuste ja võimalike surmajuhtumitega.

Määruse muudatused põhinevad ravimiameti ettepanekutel, mille koostamisel võeti arvesse maksu- ja tolliameti infot ainete konfiskeerimiste kohta, Euroopa narkootikumide ja narkomaania seirekeskuse uute psühhoaktiivsete ainete andmebaasi hoiatusi, Maailma Terviseorganisatsiooni uimastisõltuvuse ekspertkomitee soovitusi ja teistest riikidest laekunud ohusignaale eelnimetatud ainete kohta.

Politsei- ja piirivalveameti info järgi puutuvad nad nimetatud ainetega ühe rohkem kokku ning ka Eesti kohtuekspertiisi instituudile analüüsimiseks saadetud kogused on viimasel ajal kasvanud, mis annab märku nende ainete levimuse suurenemisest.

Määruse muudatused jõustuvad 28. aprillil. Tooted, mis sisaldavad nimekirja lisandunud psühhoaktiivsetest ainetest, tuleb üle anda politsei- ja piirivalveametile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles