FOTOD Eesti-Prantsuse meeskond teenis küberkaitseõppusel kõrgeimad punktid

BNS
Copy

Tallinnas lõppes reedel rahvusvaheline küberkaitseõppus Locked Shields 2024, kus küberväelase juhitud Eesti-Pranstusmaa meeskond saavutas koos kahe teise meeskonnaga kõrgeima punktisumma.

Kolm parimat meeskonda olid Eesti-Prantsusmaa, Soome-Poola ja Läti-NATO üksuste meeskonnad.

«Treeni nagu sõdid ja seda see õppus meile pakkus,» ütles õppuse Eesti-Prantsusmaa sinist meeskonda juhtinud küberväejuhatuse ülema asetäitja Mihkel Tikk ja lisas, et tõhusal küberohtude eest kaitsmisel on oluline ettenägelikkus ja meeskonnatöö ning iga lahendatud ülesanne suurendab meie kaitsevõimet ning aitab luua olulisi tulevikustrateegiaid.

Õppus Locked Shield tugineb stsenaariumile, mille järgi õppusel osalevad eri riikide eksperdid kaitsevad fiktiivse riigi arvutivõrke ja infosüsteeme keeruliste küberrünnakute eest. Sinised meeskonnad kaitsesid võrke ja süsteeme ning punased ründasid.

Intensiivseid kriise simuleerides rakendasid rahvusvahelised meeskonnad riiklikke strateegiaid ja tegid lahenduste leidmiseks tihedat koostööd. Lisaks tehnilistele ülesannetele said osalejad ka juriidilist, strateegilist ja kommunikatsioonitaktikat käsitlevat kogemust, koordineerides teavet ja tegevusi juhtimistasandite vahel taktikalisest strateegiliseni. Stsenaariumid nõudsid kiiret, kognitiivset mõtlemist, kohanemisvõimet uute tehnoloogiatega ja pidevat suhtlemist.

Õppuse eesmärk on anda realistlik ettekujutus sellest, kui suure mõjuga võivad olla küberründed ja intsidendid ning kui keeruline on nende tõrjumine ja lahendamine. Selleks kasutatakse realistlike tehnoloogiaid, arvutivõrke ning kaitse- ja rünnakumeetodeid.

NATO küberkaitsekoostöö keskuse (CCDCOE) alates 2010. aastast korraldataval üleilmsel reaalajas toimunud küberkaitseõppusel osales ligi 4000 eksperti 40 riigist ning hõlmab küberturvalisuse, digitaalse kohtuekspertiisi, õigusküsimuste, strateegilise kommunikatsiooni valdkondi. Osalejaid oli nii kaitseväest, kaitseliidust ning era- ja avaliku, tööstuse ja akadeemilistest ringkondadest, samuti kõigist NATO liitlasriikidest ja partneriikidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles