Kuku raadio saates «Keskpäevatund» analüüsisid Priit Hõbemägi, Marek Strandberg ja Ainar Ruussaar sel nädalal taas tõstatunud küsimusi Bolti lobitöö kohta ja mis on selle mõju olnud Euroopa Liidu ja Eesti poliitloomele.

«Iseenesest ettevõtete eest hea seismine on õige ja vajalik. Aga teistpidi vaadates, kuidas seda valikuliselt tehakse, tekib kõhe moment – miks just nende eest seistakse. Ja pange tähele, et laiemas plaanis seistakse selle eest, et platvormitöötajad oleksid teatavas eelisolukorras,» rääkis Strandberg. Ta nentis, et ei ole teada, kui palju nad makse maksavad, kuid majanduse kasvatamise eesmärk on just see, et riigikassasse ka makse tuleks.

Ainar Ruussaare sõnul jõuavad eraettevõtete huvid niikuinii – otseselt või kaudsemalt – Euroopa Liidu tasandil poliitikakujundusse. «Probleem on pigem see, kas ühe ettevõtte lobitöö peaks mõjutama riigi poliitikat,» möönis ta. Ta rõhutas, et ka igasuguse lobistidega kohtumise registreerimist on absurdne nõuda, sest kohtumisi lennujaamas, õhtusöögilauas või jõusaalis ei saa keegi registreerida. Juba mitu aastat kehtib ka lobistidega suhtlemise hea tava, kuid mingeid karistusi selle rikkumisele ei järgne.

Kommentaarid (3)
Copy