Asekantsler Lind: ajakirjandus kujundab avalikke hoiakuid

BNS
Copy
Minna-Liina Lind pressivabaduse päevale pühendatud konverentsil.
Minna-Liina Lind pressivabaduse päevale pühendatud konverentsil. Foto: Välisministeerium

Välisministeeriumi globaalküsimuste asekantsler Minna-Liina Lind ütles reedel Tšiilis UNESCO korraldatud pressivabaduse päevale pühendatud konverentsil, et ajakirjandus mängib olulist rolli avalike hoiakute kujundamisel.

«Ajakirjanikud ja meediatöötajad toovad tõe avalikkuse ette,» ütles Lind Tšiili pealinnas Santiagos toimunud üritusel. «Neil on võtmeroll jagamaks lugusid, millest ühiskond peab teadma.»

Tänavu juba 30. aastat järjest rahvusvahelise pressivabaduse päeva puhul korraldatav konverents keskendub sel aastal kliima- ja keskkonnateemasid kajastavale ajakirjandusele. Lind märkis sellega seonduvalt, et just ajakirjandusel on võtmeroll tõstmaks ühiskonna teadlikkust kliima- ja keskkonnakriisist.

«Inimtekkelise kliimamuutuse üle peetakse endiselt tuliseid arutelusid, kuigi selle kohta on hulgaliselt faktidel põhinevaid tõendeid,» ütles Lind. «Faktide avalikkusse ette toomis läbi on ajakirjanikel olnud märkimisväärne roll keskkonnapoliitikate kujundamisel.»

Rahvusvahelise pressivabaduse päeva serval jagatakse igal aastal välja ka UNESCO/Guilhermo Cano auhind. Sel aastal pälvisid auhinna Gazas toimuvat kajastavad Palestiina ajakirjanikud oma erakordse vapruse ja vastupidavuse eest. Committee to Protect Journalists (CPJ) andmetel on Gazas seitsme kuu jooksul tapetud ligi 100 ajakirjanikku ja meediatöötajat.

Lind kinnitas Eesti pühendumust ajakirjanikke kaitsta ja toetada, et neil oleks võimalik teha ühiskonna jaoks eluliselt vajalikku tööd. Eesti tõusis tänavu pressivabaduse edetabelis kahe koha võrra kuuendale kohale ja panustab meediavabaduse edendamisse, ajakirjanike kaitsmisesse ja väärinfoga võitlemisse ka Meediavabaduse Koalitsiooni (MFC) kaudu.

Meediavabaduse Koalitsiooni kaaseesistujana aitabki Eesti ajakirjanikel tõepõhise info inimesteni tuua. Eesti on MFC kaaseesistuja alates eelmise aasta juulist. Belgia hiljutise liitumise järel kasvas koalitsiooni liikmete arv 51-ni.

Konverentsi serval toimus ka MFC juhtgrupi kohtumine ja töötuba, arutamaks strateegilisi küsimusi, mis loovad võimaluse ajakirjanike kaitseks ja meediavabaduse edendamiseks veelgi enam teha. Lisaks toimub laupäeval MFC servaüritus, kus avasõnadega esineb välisministeeriumi inimõiguste erisaadik Katrin Kivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles