Kriitikast ei hooli: Jaan Toots hindab Tadžikistani visiiti heaks (2)

BNS
Copy
Jaan Toots Tadžikistanis
Jaan Toots Tadžikistanis Foto: Narva linnavalitsus

Avalikkuse kriitikast hoolimata kremlimeelset Tadžikistani väisanud Narva keskerakondlasest linnapea Jaan Toots hindab, et tema visiiti oli igati tulemuslik ja saavutatud kontaktidega töötatakse edasi.

Tootsi sõnul pidas ta mitmeid kohtumisi, et uurida osapoolte koostöö ja vastastikuse huvi võimalusi. Üheks tähtsamaks oli Tootsi sõnul kohtumine Tadžikistani majandusarengu- ja kaubandusministri asetäitja Nuriddinzoda Akhliddin Nuriddiniga. Toots tutvus Tadžikistani kaubandussuhete arendamise plaanidega välisturgudel ja nende arenguvõimalustega.

«Kohtumised toimusid kõrgel tasemel, ajakava oli väga tihe. Küll aga võimaldas see saada üsna detailse ülevaate punktidest, kus võiksid ristuda mõlema läbirääkimispoole huvivaldkonnad,» kommenteeris Jaan Toots.

Üheks olulisemaks tulemuseks oli kohtumine Tadžikistani Vabariigi ekspordiagentuuri juhi Bahriddin Sirojiddinzodaga. Selle kohtumise raames arutati Tadžikistani Vabariigi kaubandusesinduse avamise võimalust Eestis ja esimesena Narvas. Sellel teemal on kavas veel täiendavad läbirääkimised ja kooskõlastused.

Toots peab kaubandusesinduse avamist igati perspektiivikaks. «See võiks olla Eesti ja Tadžikistani linnade ja ettevõtete võimaliku koostöö algus ning kiirendaks võimalike ühisprojektide väljatöötamist tulevikus,» kommenteeris Toots.

Teine teema, mis pakkus teiste seas suurimat vastastikust huvi, oli puuvillakiu võimalik eksport Eestisse, selle töötlemine Narva väikses tööstusalal ning valmis produkti toodang EU sertifikaadiga. «Meil on nii tehnopargi territooriumid kui ka teatud ruumid, mis on ette valmistatud mis tahes tootmise arendamiseks. See Tadžikistani ekspordi strateegiline suund võiks meile huvi pakkuda. Otsime võimalusi uute töökohtade loomiseks, Tadžikistan otsib ekspordipartnereid toodangu tootmiseks, milleks Narvas kõik võimalused. See võiks olla ühist huvi pakkuv tootmine. Näen võimalust arutada edasist koostööd selles suunas,» ütles Jaan Toots.

Narva linnapea sai reisi käigus ka idee ehitada Narva tööstusaladel Tadžiki marmorit ja graniiti töötlev ettevõte. «Marmori ja graniidi tootmine Tadžikistanis on üsna suuremahuline. Esialgsetel andmetel on nende materjalide kui tooraine hind edasiseks töötlemiseks umbes 3-4 korda odavam kui see, mida saavad pakkuda näiteks Euroopa eksportijad. Ja kui me kombineerime selle tingimuse sellega, et me otsime pidevalt ideid uuteks investeeringuteks linnas ja selle ümbruses, tehnoloogiapargi arendamiseks või tootmisrajatiste rajamiseks teistes naabruskonna piirkondades, siis võib Tadžikistanist pärit graniit ja marmor saada tõsiseks põhjuseks edasise koostöö arendamiseks,» kommenteeris Toots.

Kohtumised toimusid ka Tadžikistani tööstus- ja tehnoloogiaministeeriumi rahvusvaheliste suhete osakonna juhataja Timur Yoribekiga, Dušanbe linna aseesimehe Abdurakhmonzoda Abdurakhmon Safaraliga, Tadžikistani riigiinvesteeringute ja riigivara haldamise komitee juhi Sulton Rakhimzodaga ning Tadžikistani kaubandus- ja tööstuskoja esimehe Jumakhonzoda Jamshed Jurakhoniga.

Nendel kohtumistel arutati mitmeid täiendavaid koostöövõimalusi, mis nõuavad edasisi kokkuleppeid, konsultatsioone ja läbirääkimisi. «Me uurime koos potentsiaalsete partneritega, milles me võiksime üksteisele huvi pakkuda ja kasulikud olla. Ja me jätkame tööd selles suunas ja arendame oma võimalikku koostööd», lausus Jaan Toots kokkuvõtteks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles