ÜLEEUROOPALINE TUNNUSTUS Kalamaja muuseum pälvis kogukonnamuuseumide peapreemia

Postimees
Copy
Kalamaja muuseumi naiskond (vasakult): kuraator Laura Jämsja, juhataja Kristi Paatsi ja õppedisainer-kuraator Tuuli Silber.
Kalamaja muuseumi naiskond (vasakult): kuraator Laura Jämsja, juhataja Kristi Paatsi ja õppedisainer-kuraator Tuuli Silber. Foto: Kalamaja muuseumi arhiiv

Tallinna Linnamuuseumi Kalamaja muuseum pälvis Portugalis Portimãos 4. mail toimunud Euroopa aasta muuseumi (EMYA) auhindade jagamisel kogukonnamuuseumide peapreemia, Silletto auhinna.

Auhinna üleandmisel iseloomustati Kalamaja muuseumi nii:

«Selle auhinna võitnud muuseum on väike kogukonnamuuseum, mis annab oma piirkonna elanikele jõu, neid kuulates, võimestades ja hoolides. Kalamaja muuseumi põhiväärtused ja missioon vastavad kogukonna vajadustele. Elanikke ja külastajaid julgustatakse osalema või algatama uusi üritusi, näitusi, ringkäike ja üritusi. See tähendab, et tegemist on pidevalt muutuva tegevusega muuseumiga. See tegutseb inimeste heaks ja inimestega ning elanikele pakutud või nii väikese muuseumitöötajatega kollektiivi koostöös loodud projektide hulk ja originaalsus on märkimisväärne».

Kalamaja muuseumi juhataja Kristi Paatsi jagab siirast rõõmu: «See on väga uskumatu uudis, et üks väike kogukonnamuuseum on saanud sellise üleeuroopalise tunnustuse osaliseks. See tähendab palju kogukonna inimestele, kes on muuseumi ise loonud. Täname südamest kogukonna liikmeid, toetajaid, lugude ja esemete annetajaid ning muuseumi sõpru. See on tunnustus kogu Eesti tugevale muuseumimaastikule. Loodan, et see auhind julgustab ka teisi Eesti muuseume üha enam mõtlema oma kogukondadele ja toimetama koos nendega.»

Tallinna Linnamuuseumi direktori Heli Nurgeri sõnul on Eestis kogukondade toel ja initsiatiivil algatatud palju kohamuuseume, kuid kogukonnamuuseumi loomine linnakeskkonnas on suur väljakutse. «Veelgi suurem väljakutse on saada muuseumina piirkonna identiteedi vedajaks, rääkida ajaloost ja samal ajal mõjutada nii tugevalt tänast ning homset selle linnaosa nägu. Seda on Kalamaja muuseumi väike naiskond viimastel aastatel teinud – Kalamaja muuseumist on saanud Kalamaja süda. Õnneks on seda märganud muuseumi külastajad ja meil on tõesti hea meel, et see on ära märgitud nüüd ka Euroopa muuseumivaldkonna olulise tunnustusega,» kõneles Nurger.

Silletto auhinda antakse välja alates 2011. aastast ning sellega tunnustatakse muuseume kogukonna kaasamise eest oma tegevuses. Auhinna välja andmist toetab Silletto Trust ning see tunnustab sügavat, pidevat ja võimestavat kaasatust muuseumi ja selle sidusrühmade vahel. Kogukonna auhinna saaja seab muuseumi teenäitaja ning tugipunkti rollis oma kogukonna keskmesse, olenemata sellest, kas see on kohalik, rahvuslik või globaalne. Silletto auhinna võitja valib EMYA žürii, kuhu kuuluvad kogenud muuseumi- ja kultuurieksperdid üle kogu Euroopa.

Euroopa aasta muuseumi (European Museum of the Year Award) auhinda annab välja Euroopa Muuseumifoorum alates 1977. aastast. Tiitlile saavad kandideerida eelkõige uued, äsja renoveeritud või oma ekspositsiooni põhjalikult uuendanud muuseumid. Tänavusel konkursil oli nominente kokku 50. Euroopa aasta muuseum 2024 on SIIDA saami muuseum Soomes, Inaris. Seejuures mängis SIIDA valmimisel suurt rolli Eesti ettevõte Motor Agency, mis kinnitab Eesti muuseumimaastiku tugevust.

Varem on Eestile nii kõrge tunnustus osaks saanud vaid kahel korral - peaauhind KUMU kunstimuuseumile (2008) ja Kenneth Hudsoni nimeline Eesti Rahva Muuseumile (2018). Ära on märgitud ka Lennusadam ning Haapsalu linnus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles