M-valimised tulemas: valimisseadus muudeti vaidluste ja pingete kiuste lõpuks ära (42)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
E-valimised. Foto: Sander Ilvest, Postimees.
E-valimised. Foto: Sander Ilvest, Postimees. Foto: Sander Ilvest

Riigikogus võeti täna vastu e-hääletamise regulatsiooni muutev seadus, millega loodetakse reeglid saada selgemaks ja läbipaistvamaks. Lisaks luuakse võimalus edaspidi nutiseadmest hääletada ning kasutada elektrooniliseks isikutuvastamiseks lisaks olemasolevatele tuvastusvahenditele ka Smart-IDd.

Justiitsminister Madis Timpsoni (RE) sõnul on muudatuste ajendiks olnud riigikohtu tähelepanekud ning sisuliselt viiakse muudatusega oluline e-hääletamise regulatsioon seaduse tasandile. «Seni on seadusandja jätnud selle paljuski vabariigi valimiskomisjoni ja riigi valimisteenistuse enda pädevusse. Nii toimub praegu elektrooniliste häälte lugemine vabariigi valimiskomisjoni otsustes paika pandud reeglite järgi ning mitmeid küsimusi reguleerivad riigi valimisteenistuse korraldustega kinnitatud dokumendid,» selgitas justiitsminister pressiteate vahendusel.

Selle ümber, kelle pädevusse peaks e-hääletamise regulatsioon kuuluma, oli eelmisel aastal parajalt kemplust. Justiitsministeeriumi esialgse visiooni järgi pidanuks reeglid paika panema vabariigi valitsus oma määrusega. Sellele ajasid sõrad vastu vabariigi valimiskomisjon ja valimisteenistus, kuna see andnuks võimulolijatele liiga suure voli valimiste korraldamiseks. Lõpliku lahenduse ehk seaduse tasandil reeglite paikapaneku puuduseks peeti toonastes aruteludes paindlikkuse puudumist: elektrooniliste valimiste puhul muutuvad tehnilised nõuded ajas pidevalt, seega ei pruugi olla otstarbekas sama tihti ka seadust muuta.

Kommentaarid (42)
Copy
Tagasi üles