Rohelised üritavad kohtu abiga valimiskautsjonit väiksemaks saada

BNS
Copy
Eestimaa Rohelised valimispidu
Eestimaa Rohelised valimispidu Foto: Raul Mee

Erakond Rohelised alustasid kohtuteed, et Euroopa Parlamendi valimistel osalemiseks vajalikku kautsjonisummat väiksemaks saada, ning riigikohus asuski kontrollima, ega ometi ei ole teemas vastuolu põhiseadusega.

Vaidlus sai alguse, kui Rohelised esitasid Euroopa Parlamendi valimisteks kokku üheksa kandidaati, kellest vaid Evelyn Sepa ja Rasmus Lahtvee eest oli riigi sätestatud kautsjonisumma tasutud. Vabariigi valimiskomisjon registreeriski Roheliste nimekirjast vaid Sepa ja Lahtvee kandidatuuri, mille peale esitas Erakond Rohelised riigi valimiskomisjoni kaudu kaebuse riigikohtule.

Rohelised leiavad, et praegu kehtestatud kautsjonisumma 4100 eurot ühe kandidaadi eest on sedavõrd suur, et välistab nende ühiskonnagruppide kandideerimise, mille liikmed pole orienteeritud rahalisele kasumile, vaid näiteks keskkonna ja taaskasutatavate lahenduste väärtustamisele, nagu kaebaja puhul. «Kaebaja näol on tegemist toimiva erakonnaga, mis seisab tõsiseltvõetavate poliitiliste ideede eest, kuid sellise suurusega kautsjon tõrjub teda kandideerimast ega ole sobiv vahend valimiste representatiivsuse tagamiseks,» kirjutas Erakond Rohelised oma kaebuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles