TÄISTUND Uus väljakutse koolidele: lapsed suhtlevad omavahel vene keeles (32)

Elo Mõttus-Leppik
, «Täistunni» saatejuht
Copy
Tallinna Kuristiku gümnaasiumi õpetaja Jaana Roht, kes püüab tuua tundi võimalikult palju eesti kultuuri ja eesti keelt, tunnistab, et kuigi klassiruumis on üleval silt, et seal räägitakse eesti keeles, lähevad lapsed ikkagi vene keele peale üle.
Tallinna Kuristiku gümnaasiumi õpetaja Jaana Roht, kes püüab tuua tundi võimalikult palju eesti kultuuri ja eesti keelt, tunnistab, et kuigi klassiruumis on üleval silt, et seal räägitakse eesti keeles, lähevad lapsed ikkagi vene keele peale üle. Foto: Täistund

Õpetajad ja lapsevanemad on mures, sest paljudes eestikeelsetes koolides on eesti emakeelega lapsed jäänud vähemusse ja vahetundide ajal kõlab vene keel.

Mõni Tallinna lapsevanem kurdab, et isegi veel neljandas klassis ei oska pool klassist eesti keeles lugeda. «Aga võetakse ju keskmise õpilase järgi – mis haridust niiviisi saab!»

Üks Lasnamäel tegutsevast paarist eestikeelsest koolist on Kuristiku gümnaasium, kus eelmisel sügisel asus õpetajana tööle Jaana Roht. «Kui ma septembris 1. klassiga alustasin, arvestasin nii 50 protsendi eesti lastega – aga minu üllatuseks oli neid klassi peale pelgalt kaks,» meenutab Roht. «Ülejäänud õpilased olid muukeelsed ja seitse neist ei osanud sõnagi eesti keelt, tähestikust rääkimata. Nii et tuli teha päris palju tööd selleks, et õiged eestikeelsed häälikud kätte saada, õnneks läksid need lapsed, kes eesti keelt oskasid, kohe teistele appi.»

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles