Kadriorg ja Reidi tee ühendatakse rattateega

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Rattatee Kadrioru ja Reidi tee vahel.
Rattatee Kadrioru ja Reidi tee vahel. Foto: Kuvatõmmis videost

Poska tänava ja Reidi tee vahele rajatakse rattatee, et parandada jalakäijate ja jalgratturite liikumisvõimalusi ning arendada jalgrattateede võrgustikku.

J. Poska – Reidi tee rattatee eskiisprojekti tutvustatakse avalikkusele kolmapäeval, 15. mail kell 17.30 Mati Undi muuseumis aadressil Koidula 17.

«Mida rohkem inimesi saab valida rattasõidu või ühistranspordi autorooli asemel, seda parem autojuhtidele. Saame vähem ummikuid ning sujuvama liikluse. Üks koalitsioonilepingu prioriteete on Tallinna rattastrateegia alusel rattateede põhivõrgu valmistegemine. Poska tänava ja Reidi tee rattatee ühendab Kesklinna ja Piritale viiva rattateega,» ütles abilinnapea Pärtel-Peeter Pere (RE).

Kesklinna vanem Sander Andla (RE) lisas, et mida rohkem inimesi kasutab liiklemiseks jalgratast, tõukeratast või ühistransporti, seda sujuvam on liiklus ka autojuhi jaoks. «Liiklejad on liitlased. Linna ülesanne on omalt poolt luua võimalused, et kõigil oleks ühtaegu mugav ja turvaline liikuda. Iga ettevõtmine, mis sellele kaasa aitab, on tänuväärt,» sõnas Kesklinna vanem.

Kavandatav rattatee hakkab ühendama Reidi teed ja Poska tänavat ning tuleb olemasoleva jalgtee asemele. Kavandatud on 3 meetri laiune asfaltkattega jalgrattatee ja 2,5 meetri laiune sillutiskivikattega jalgtee. Jalgtee katendi valik lähtub ala pargilikust iseloomust ning võimaldab mugavat liiklemist ka lapsevankri, rulaatori ning ratastooliga.

Jalg- ja rattatee äärde on ette nähtud põõsaste lausistutusaladega raamistatud puhkekohad pinkide, prügikastide ja rattahoidjatega. Projekteeritavatel põõsaistutustel on eelkõige dekoratiivne ja pargiala loodust mitmekesistav eesmärk. Kui olemasolevad põõsad ja põõsagrupid pargis on valdavalt kõrged, siis uued istutusalad on eelkõige madalamad, võimaldades säilida olemasolevatel vaadetel merele ning tagades ka rattateel sõitjate nähtavusalad jalakäijate märkamiseks. Teede äärde muru sisse on kavandatud ka kevadist rõõmu pakkuvad krookuste istutusalad. Liikide ja sortide valimisel on arvestatud sobivusega Eesti kliimasse ja linnakeskkonda, samuti põuataluvust, dekoratiivsust ning vahelduvat õitsemisaega.

Projektlahenduse realiseerimiseks puid likvideerida vaja ei ole. Maha võetakse vaid potentsiaalselt murdumisohtlikuks hinnatud neli V-väärtusklassi puud: kaks paplit, vaher ning sookask. Projekteerimisel on arvestatud pargipuude paiknemise ja juurekaitsevööndite ulatusega.

Projekteeritav ala hõlmab ka Narva maantee ja Poska tänava ristmikku, kuna see on mereääre ja Kadrioru vahelise rattaühenduse lahutamatu osa. Kõikidele valgustamata pargiteedele on projekteeritud välisvalgustuslahendus.

Poska tänava ja Reidi tee rattatee eskiisprojekti esimene avalikustamine toimus märtsis 2023. Seoses tee lahenduse muudatusega toimub 15. mail kell 17.30 Mati Undi muuseumis (Koidula 17) uuenenud eskiisprojekti tutvustus. Eskiisprojektiga saab tutvuda veebilehel tallinn.ee/poska-reidi. Tagasisidet saab anda tagasisidevormi kaudu 26. maini. Arvesse läheb ka eelmisele eskiisprojektile jäetud tagasiside.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles